Wykonanie
Lipiec to miesiąc
jagód. Trzeba się spieszyć, by najeść się nimi do syta. Są pyszne i bardzo zdrowe. To cudowny lek na wiele chorób. Leczą oczy, obniżają poziom cholesterolu, uelastyczniają ścianki naczyń krwionosnych itd., itd..Więcej przecztasz tutaj . Mogą być jednak niebezpieczne dla zdrowia, dlatego należy je dokładnie myć. Dlaczego? Wyjaśniałam tutaj . Całe lato, oprócz
truskawek są naszym ulubionym i najsmaczniejszym dodatkiem do
śniadaniowej owsianki. Tradycyjnie w lipcu z większej ilości przygotowuję
jagody pasteryzowane na zimowe zapasy. W tym roku po raz pierwszy do pasteryzacji
jagód użyłam
ksylitolu. Tak zakonserwowane
jagody są dla wszystkich - dla cukrzyków, osób z chorobą refluksową,dbających o linię i osób, które wykluczyły
cukier ze swojej diety z innych zdrowotnych powodów. Proste do przygotowania. Polecam!
Składniki:
jagody- około 3 l14 płaskich łyżek
ksylitolu7 słoików a`350 mlWykonanie:
jagody bardzo dokładnie umyć i osuszyć na sitku. Następnie przebrać usuwając listki i ogonkiwyparzyć słoiki i nakrętkiwytarte do sucha słoiki napełnić przebranymi
jagodami, wsypać po 2 płaskie łyżki
ksylitolu i delikatnie "postukać" słoikiem o blat, by
cukier opadł i wymieszał się z
jagodami. Zakręcić wytartymi do sucha nakrętkamisłoiki ustawić w garnku, wyłożonym papierowym ręcznikiem tak, by się wzajemnie nie dotykały. Napełnić garnek
wodą do 3/4 wysokości słoików i postawić go na ogniu. Doprowadzić
wodę do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i pozostawić na pyrkającym ogniu przez 20 minut. Do ostudzenia pozostawić słoiki w garzeUDANYCH
PRZETWORÓW!