ßßß
Jak już wspominałam, jagody to moje ulubione owoce. Żeby nie pozbawić się ich na zimę, oprócz zamrożenia kilku pojemniczków, zamknęłam je w słoiczku w soku własnym. Owoce są całe, z dużą ilością aksamitnego, o intensywnym kolorze, jagodowego soku. Idealnie pasują do serników, budyni, naleśników, lodów, racuchów czy owsianki.(ok. 350ml przetworu)2 szklanki jagód (250g)100g cukruJagody umyć, oderwać ogonki i wsypać do rondla. Zasypać cukrem, przykryć i zostawić na noc.Doprowadzić na małym ogniu do wrzenia i gotować aż cukier się rozpuści. Mieszać bardzo powoli i delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców. Zebrać z powierzchni pianę. Gorące jagody przełożyć do słoika, zamknąć i postawić do góry dnem, aż do ostygnięcia.Smacznego!