ßßß Cookit - przepis na Jagody w soku własnym

Jagody w soku własnym

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jak już wspominałam, jagody to moje ulubione owoce. Żeby nie pozbawić się ich na zimę, oprócz zamrożenia kilku pojemniczków, zamknęłam je w słoiczku w soku własnym. Owoce są całe, z dużą ilością aksamitnego, o intensywnym kolorze, jagodowego soku. Idealnie pasują do serników, budyni, naleśników, lodów, racuchów czy owsianki.
(ok. 350ml przetworu)
2 szklanki jagód (250g)
100g cukru
Jagody umyć, oderwać ogonki i wsypać do rondla. Zasypać cukrem, przykryć i zostawić na noc.
Doprowadzić na małym ogniu do wrzenia i gotować aż cukier się rozpuści. Mieszać bardzo powoli i delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców. Zebrać z powierzchni pianę. Gorące jagody przełożyć do słoika, zamknąć i postawić do góry dnem, aż do ostygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2012/09/jagody-w-soku-wasnym-berries-in-own.html