Wykonanie
Jak już wspominałam,
jagody to moje ulubione
owoce. Żeby nie pozbawić się ich na zimę, oprócz zamrożenia kilku pojemniczków, zamknęłam je w słoiczku w soku własnym.
Owoce są całe, z dużą ilością aksamitnego, o intensywnym kolorze,
jagodowego soku. Idealnie pasują do serników,
budyni, naleśników,
lodów, racuchów czy owsianki.(ok. 350ml
przetworu)2 szklanki
jagód (250g)100g
cukruJagody umyć, oderwać ogonki i wsypać do rondla. Zasypać
cukrem, przykryć i zostawić na noc.Doprowadzić na małym ogniu do wrzenia i gotować aż
cukier się rozpuści. Mieszać bardzo powoli i delikatnie, żeby nie uszkodzić
owoców. Zebrać z powierzchni pianę. Gorące
jagody przełożyć do słoika, zamknąć i postawić do góry dnem, aż do ostygnięcia.Smacznego!