ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0Łosoś z tapenadą z czarnych oliwek
2adminŁosoś z tapenadą z czarnych oliwekFilety z łososia z pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów. Podawane np. z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem.Łosoś i pyszna tapenada z czarnych oliwek to jedno z najbardziej udanych połączeń. Filety z łososia nacina się nożem, a w powstałe rowki wkłada się fileciki anchois. Tak przygotowane filety smaży się na patelni, ale można też upiec w piekarniku.SkładnikiŁosoś2 filety z łososia bez skóry, po 150 g każdy4 fileciki anchois6 ziemniaków1 łyżka rozmarynuoliwa z oliwekTapenada1 mały słoiczek czarnych oliwek2 - 3 fileciki anchois2 łyżki kaparówświeżo zmielony czarny pieprzoliwa z oliwekPrzygotowanieŁosośŁososia myję, nacinam nożem, a w powstałe nacięcia wciskam fileciki anchois. Filety wysmarowuję oliwą, smażę z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Bardzo delikatnie solę, bo anchois jest już dość słone.TapenadaW blenderze ręcznym miksuję czarne oliwki, fileciki anchois, czarny pieprz oraz kapary. Dolewam oliwę, uzyskując średnio gęstą konsystencję pasty. Tapenadę podaję w oddzielnej miseczce lub też rozsmarowuję na łososiu.ZiemniakiZiemniaki obieram, myję, kroję na kawałki, posypuję solą i rozmarynem. Wysmarowuję dokładnie oliwą z oliwek i układam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku, przez około 30 minut, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.
PrzypisyPomysł na danie pochodzi z książki "Kuchnia francuska”, wydawnictwa Larousse.