Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0
Łosoś z tapenadą z czarnych
oliwek2admin
Łosoś z tapenadą z czarnych
oliwekFilety z
łososia z pastą z czarnych
oliwek,
anchois i
kaparów. Podawane np. z pieczonymi
ziemniakami z
rozmarynem.
Łosoś i pyszna tapenada z czarnych
oliwek to jedno z najbardziej udanych połączeń. Filety z
łososia nacina się nożem, a w powstałe rowki wkłada się fileciki
anchois. Tak przygotowane filety smaży się na patelni, ale można też upiec w piekarniku.Składniki
Łosoś2 filety z
łososia bez skóry, po 150 g każdy4 fileciki
anchois6
ziemniaków1 łyżka
rozmarynuoliwa z oliwekTapenada1 mały słoiczek czarnych
oliwek2 - 3 fileciki
anchois2 łyżki
kaparówświeżo zmielony
czarny pieprzoliwa z oliwekPrzygotowanie
ŁosośŁososia myję, nacinam nożem, a w powstałe nacięcia wciskam fileciki
anchois. Filety wysmarowuję
oliwą, smażę z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Bardzo delikatnie
solę, bo
anchois jest już dość słone.TapenadaW blenderze ręcznym miksuję
czarne oliwki, fileciki
anchois,
czarny pieprz oraz
kapary. Dolewam
oliwę, uzyskując średnio gęstą konsystencję pasty. Tapenadę podaję w oddzielnej miseczce lub też rozsmarowuję na łososiu.
ZiemniakiZiemniaki obieram, myję, kroję na kawałki, posypuję
solą i
rozmarynem. Wysmarowuję dokładnie
oliwą z oliwek i układam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku, przez około 30 minut, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.
PrzypisyPomysł na danie pochodzi z książki "Kuchnia francuska”, wydawnictwa Larousse.