ßßß Cookit - przepis na Sałata z włoską Bresaolą

Sałata z włoską Bresaolą

nazwa

Wykonanie

Czy jest coś milszego od kulinarnej niespodzianki przygotowanej przez twoją drugą połówkę? Są takie dni kiedy tylko tego mi trzeba.
W pewien piątek, po tygodniu biegania w sztafecie: dom, praca, kurs, dentysta ..... wpadłam do domu i chwilowo zmylona wizją weekendu, uświadomiłam sobie, że mój budzik Hania, w soboty jest nieodwracalnie ustawiony na 6:30. Kiedy więc po kolacjowych negocjacjach, łazienkowych negocjacjach, niekończących się bajeczkach na dobranoc, krokiem ninja wymknęłam się z pokoju małej, a tam czekała na mnie taka oto kulinarna niespodzianka, to było właśnie to, czego potrzebowałam. Zróbcie dla siebie, zróbcie dla swoich połówek. Rozkoszujcie się pyszną Bresaolą, lekkostrawną, więc idealną na późną kolację tylko we dwoje
Składniki:
kilka plastrów Bresaoli
rukola
kapary marynowane
parmezan
kilka czarnych oliwek
sos balsamico
oliwa
rozmaryn suszony
Na plastrach braseoli układamy kapary, oliwki i polewamy sosem balsamico oraz oliwą. Ścieramy parmezan i posypujemy rozmarynem. Z boku talerza układamy zgrabny kopczyk rukoli, którą skrapiamy oliwą i sosem balsamico.
Notatki:
Bresaola to p olędwica wołowa nacierana ziołami, kminkiem i kolendrą. Pochodzi z Włoch, a dokładniej z Lombardii. W procesie dojrzewania (2-3 miesiące) jest moczona w winie, dzięki czemu kruszeje i staje się miękka. Jest chudą i lekkostrawną wędliną, więc idealną dla diet i późnych kolacji.
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/05/saata-z-woska-bresaola.html