Wykonanie
Czy jest coś milszego od kulinarnej niespodzianki przygotowanej przez twoją drugą połówkę? Są takie dni kiedy tylko tego mi trzeba.W pewien piątek, po tygodniu biegania w sztafecie: dom, praca,
kurs, dentysta ..... wpadłam do domu i chwilowo zmylona wizją weekendu, uświadomiłam sobie, że mój budzik Hania, w soboty jest nieodwracalnie ustawiony na 6:30. Kiedy więc po kolacjowych negocjacjach, łazienkowych negocjacjach, niekończących się bajeczkach na dobranoc, krokiem ninja wymknęłam się z pokoju małej, a tam czekała na mnie taka oto kulinarna niespodzianka, to było właśnie to, czego potrzebowałam. Zróbcie dla siebie, zróbcie dla swoich połówek. Rozkoszujcie się pyszną Bresaolą, lekkostrawną, więc idealną na późną kolację tylko we dwojeSkładniki:kilka plastrów Bresaoli
rukolakapary marynowane
parmezankilka czarnych
oliweksos balsamico
oliwarozmaryn suszonyNa plastrach braseoli układamy
kapary,
oliwki i polewamy sosem balsamico oraz
oliwą. Ścieramy
parmezan i posypujemy
rozmarynem. Z
boku talerza układamy zgrabny kopczyk
rukoli, którą skrapiamy
oliwą i sosem balsamico.Notatki:Bresaola to p
olędwica wołowa nacierana
ziołami,
kminkiem i
kolendrą. Pochodzi z Włoch, a dokładniej z Lombardii. W procesie dojrzewania (2-3 miesiące) jest moczona w
winie, dzięki
czemu kruszeje i staje się miękka. Jest chudą i lekkostrawną
wędliną, więc idealną dla diet i późnych kolacji.