Łosoś

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Brak głosów
0
Łosoś z tapenadą z czarnych oliwek
2
admin
Łosoś z tapenadą z czarnych oliwek
Filety z łososia z pastą z czarnych oliwek, anchois i kaparów. Podawane np. z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem.
Łosoś i pyszna tapenada z czarnych oliwek to jedno z najbardziej udanych połączeń. Filety z łososia nacina się nożem, a w powstałe rowki wkłada się fileciki anchois. Tak przygotowane filety smaży się na patelni, ale można też upiec w piekarniku.
Składniki
Łosoś
2 filety z łososia bez skóry, po 150 g każdy
4 fileciki anchois
6 ziemniaków
1 łyżka rozmarynu
oliwa z oliwek
Tapenada
1 mały słoiczek czarnych oliwek
2 - 3 fileciki anchois
2 łyżki kaparów
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Łosoś
Łososia myję, nacinam nożem, a w powstałe nacięcia wciskam fileciki anchois. Filety wysmarowuję oliwą, smażę z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Bardzo delikatnie solę, bo anchois jest już dość słone.
Tapenada
W blenderze ręcznym miksuję czarne oliwki, fileciki anchois, czarny pieprz oraz kapary. Dolewam oliwę, uzyskując średnio gęstą konsystencję pasty. Tapenadę podaję w oddzielnej miseczce lub też rozsmarowuję na łososiu.
Ziemniaki
Ziemniaki obieram, myję, kroję na kawałki, posypuję solą i rozmarynem. Wysmarowuję dokładnie oliwą z oliwek i układam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku, przez około 30 minut, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.
Przypisy
Pomysł na danie pochodzi z książki "Kuchnia francuska”, wydawnictwa Larousse.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_tapenada/przepis.html