ßßß
 
            
         Wspaniałe drożdżowe placuszki z mąki gryczanej. Idealne na weekend’owe śniadanie.Ciasto przygotowuje się wieczorem. Rano pozostaje tylko usmażyć zgrabne placuszki, podać je z domowymi powidłami śliwkowymi i odrobiną syropu z agawy, a potem zajadać z apetytem :)Przepis cytuję za Autorką – Patrycją z Truffle in a rum chocolate .Uwaga:)Jeśli potrzebujemy placuszki „Pilnie!”, to można wymieszać składniki na ciasto, odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce i potem od razu smażyć.
Wspaniałe drożdżowe placuszki z mąki gryczanej. Idealne na weekend’owe śniadanie.Ciasto przygotowuje się wieczorem. Rano pozostaje tylko usmażyć zgrabne placuszki, podać je z domowymi powidłami śliwkowymi i odrobiną syropu z agawy, a potem zajadać z apetytem :)Przepis cytuję za Autorką – Patrycją z Truffle in a rum chocolate .Uwaga:)Jeśli potrzebujemy placuszki „Pilnie!”, to można wymieszać składniki na ciasto, odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce i potem od razu smażyć. Składniki:1 płaska łyżeczka suszonych drożdży1/2 szklanki mąki gryczanej1 łyżeczka syropu z agawy1 szklanka mleka1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu lub imbiru1 szczypta soli1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej1 szczypta kurkumyoliwa do smażeniadodatkowo do podania:ulubione powidła (u mnie domowe śliwkowe – przepis poniżej)syrop z agawyWykonanie :Wszystkie składniki wymieszać w podanej kolejności, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. (Uwaga: Jeśli rano ciasto okaże się za gęste, dodać 2-3 łyżki mleka/wody).Smażyć pod przykryciem na niewielkiej ilości oliwy.Podawać z ulubioną kwaskową konfiturą* i syropem z agawy.
Składniki:1 płaska łyżeczka suszonych drożdży1/2 szklanki mąki gryczanej1 łyżeczka syropu z agawy1 szklanka mleka1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu lub imbiru1 szczypta soli1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej1 szczypta kurkumyoliwa do smażeniadodatkowo do podania:ulubione powidła (u mnie domowe śliwkowe – przepis poniżej)syrop z agawyWykonanie :Wszystkie składniki wymieszać w podanej kolejności, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. (Uwaga: Jeśli rano ciasto okaże się za gęste, dodać 2-3 łyżki mleka/wody).Smażyć pod przykryciem na niewielkiej ilości oliwy.Podawać z ulubioną kwaskową konfiturą* i syropem z agawy. *Ja podawałam placuszki z domowymi, błyskawicznymi POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI .Słodkie śliwki umyć i pozbawić pestek. Włożyć do rondla (najlepiej z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką) i dusić na średnim/mocnym ogniu, aż owoce się rozpadną (15-30 minut w zależności od ilości śliwek). Pod koniec duszenia można całość dodatkowo zmiksować blenderem, aby rozdrobnić skórki i żeby powidła nabrały bardziej jednolitej konsystencji.Smacznego :)
*Ja podawałam placuszki z domowymi, błyskawicznymi POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI .Słodkie śliwki umyć i pozbawić pestek. Włożyć do rondla (najlepiej z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką) i dusić na średnim/mocnym ogniu, aż owoce się rozpadną (15-30 minut w zależności od ilości śliwek). Pod koniec duszenia można całość dodatkowo zmiksować blenderem, aby rozdrobnić skórki i żeby powidła nabrały bardziej jednolitej konsystencji.Smacznego :)