Wykonanie
Wspaniałe
drożdżowe placuszki z
mąki gryczanej. Idealne na weekend’owe śniadanie.Ciasto przygotowuje się wieczorem. Rano pozostaje tylko usmażyć zgrabne placuszki, podać je z domowymi powidłami śliwkowymi i odrobiną
syropu z agawy, a
potem zajadać z apetytem :)Przepis cytuję za Autorką – Patrycją z
Truffle in a
rum chocolate .Uwaga:)Jeśli potrzebujemy placuszki „Pilnie!”, to można wymieszać składniki na ciasto, odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce i
potem od razu smażyć.
Składniki:1 płaska łyżeczka
suszonych drożdży1/2 szklanki
mąki gryczanej1 łyżeczka
syropu z agawy1 szklanka
mleka1 szczypta świeżo zmielonego
pieprzu lub
imbiru1 szczypta
soli1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szczypta
kurkumyoliwa do smażeniadodatkowo do podania:ulubione powidła (u mnie domowe
śliwkowe – przepis poniżej)
syrop z agawyWykonanie :Wszystkie składniki wymieszać w podanej kolejności, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. (Uwaga: Jeśli rano ciasto okaże się za gęste, dodać 2-3 łyżki mleka/wody).Smażyć pod przykryciem na niewielkiej ilości
oliwy.Podawać z ulubioną kwaskową
konfiturą* i
syropem z agawy.
*Ja podawałam placuszki z domowymi, błyskawicznymi POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI .Słodkie
śliwki umyć i pozbawić pestek. Włożyć do rondla (najlepiej z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką) i dusić na średnim/mocnym ogniu, aż
owoce się rozpadną (15-30 minut w zależności od ilości
śliwek). Pod koniec duszenia można całość dodatkowo zmiksować blenderem, aby rozdrobnić skórki i żeby powidła nabrały bardziej jednolitej konsystencji.Smacznego :)