ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWE PLACUSZKI GRYCZANE

DROŻDŻOWE PLACUSZKI GRYCZANE

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe drożdżowe placuszki z mąki gryczanej. Idealne na weekend’owe śniadanie.
Ciasto przygotowuje się wieczorem. Rano pozostaje tylko usmażyć zgrabne placuszki, podać je z domowymi powidłami śliwkowymi i odrobiną syropu z agawy, a potem zajadać z apetytem :)
Przepis cytuję za Autorką – Patrycją z Truffle in a rum chocolate .
Uwaga:)
Jeśli potrzebujemy placuszki „Pilnie!”, to można wymieszać składniki na ciasto, odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce i potem od razu smażyć.
Składniki:
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka syropu z agawy
1 szklanka mleka
1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu lub imbiru
1 szczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szczypta kurkumy
oliwa do smażenia
dodatkowo do podania:
ulubione powidła (u mnie domowe śliwkowe – przepis poniżej)
syrop z agawy
Wykonanie :
Wszystkie składniki wymieszać w podanej kolejności, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. (Uwaga: Jeśli rano ciasto okaże się za gęste, dodać 2-3 łyżki mleka/wody).
Smażyć pod przykryciem na niewielkiej ilości oliwy.
Podawać z ulubioną kwaskową konfiturą* i syropem z agawy.
*Ja podawałam placuszki z domowymi, błyskawicznymi POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI .
Słodkie śliwki umyć i pozbawić pestek. Włożyć do rondla (najlepiej z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką) i dusić na średnim/mocnym ogniu, aż owoce się rozpadną (15-30 minut w zależności od ilości śliwek). Pod koniec duszenia można całość dodatkowo zmiksować blenderem, aby rozdrobnić skórki i żeby powidła nabrały bardziej jednolitej konsystencji.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/08/drozdzowe-placuszki-gryczane