ßßß Cookit - przepis na RACUCHY DROŻDŻOWE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ

RACUCHY DROŻDŻOWE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ

nazwa

Wykonanie

Doskonałe drożdżowe racuszki, które pięknie „rosną”!
Nie zawierają tłuszczu ani cukru (jedynie jego naturalne zamienniki: fruktozę/cukier brzozowy/syrop z agawy). Dzięki mące pełnoziarnistej są bardziej wyraziste w smaku.
Idealne na śniadanie. Zaręczam, że będą smakowały całej Rodzinie.
Przygotowane według tego przepisu, który cytuję za Autorką bloga.
Uwaga:)
Na raz na dużej patelni mieści się około 4-5 sztuk. Jeśli szykujemy racuszki dla większej ilości osób, można kolejne usmażone partie trzymać na półmisku w piekarniku nagrzanym do 60 stopni. Dzięki temu będziemy mogli na koniec podać od razu wszystkie racuszki ciepłe i pachnące☺
Składniki: (na 7-8 racuszków)
100 g mąki pszennej z pełnego przemiału (orkiszowa lub pszenna)
1/2 szklanki mleka
1 białko
1 łyżka fruktozy
15-20 g drożdży
1 jabłko (kwaśne)
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać. Drożdże utrzeć z fruktozą aż się rozpuszczą. Zrobić zaczyn dodając do drożdży 1 łyżkę mąki oraz połowę porcji mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Dodać resztę mleka, mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (30 minut).
Ubić białko na sztywną pianę. Do wyrośniętego ciasta dodać pianę z białka i pokrojone w kostkę jabłko. Delikatnie wymieszać i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcie na 10 minut.
Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej, teflonowej patelni, przykrytej przykrywką. Podawać posypane fruktozą i cynamonem, polane syropem z agawy, posmarowane domowym dżemem bez cukru lub bez żadnych dodatków.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/13/racuchy-drozdzowe-z-maki-pelnoziarnistej