Wykonanie

Doskonałe
drożdżowe racuszki, które pięknie „rosną”!Nie zawierają tłuszczu ani
cukru (jedynie jego naturalne zamienniki: fruktozę/cukier brzozowy/syrop z agawy). Dzięki
mące pełnoziarnistej są bardziej wyraziste w smaku.Idealne na śniadanie. Zaręczam, że będą smakowały całej Rodzinie.Przygotowane według tego przepisu, który cytuję za Autorką bloga.Uwaga:)Na raz na dużej patelni
mieści się około 4-5 sztuk. Jeśli szykujemy racuszki dla większej ilości osób, można kolejne usmażone partie trzymać na półmisku w piekarniku nagrzanym do 60 stopni. Dzięki temu będziemy mogli na koniec podać od razu wszystkie racuszki ciepłe i pachnące☺Składniki: (na 7-8 racuszków)100 g
mąki pszennej z pełnego przemiału (orkiszowa lub pszenna)1/2 szklanki
mleka1
białko1 łyżka fruktozy15-20 g
drożdży1
jabłko (kwaśne)Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać.
Drożdże utrzeć z fruktozą aż się rozpuszczą. Zrobić zaczyn dodając do
drożdży 1 łyżkę
mąki oraz połowę porcji
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Dodać resztę
mleka,
mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (30 minut).Ubić
białko na sztywną pianę. Do wyrośniętego ciasta dodać pianę z
białka i pokrojone w kostkę
jabłko. Delikatnie wymieszać i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcie na 10 minut.Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej, teflonowej patelni, przykrytej przykrywką. Podawać posypane fruktozą i
cynamonem, polane
syropem z agawy, posmarowane domowym
dżemem bez
cukru lub bez żadnych dodatków.Smacznego:)