ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze Słoika

Ciasto ze Słoika

nazwa

Wykonanie

Świat się zawalił. Mikser się spalił. I co tu począć bez miksera ? I co tu począć gdy głód fizyczny i mentalny ( och, te słodkości) doskwiera? Przecież jak to tu egzystować w zimowym wieczornym półmroku bez parującej herbaty i ciepłego placka ..
Dobrze że niemożliwe nie istnieje. Dobrze że jest ten przepis. Wystarczy słoik . Słoik i ręce czynią cuda.
A drożdżówka jedną z lepszych eva wychodzi. I pełnoziarnista taka. I wyrośnięta.
Check in.
Składniki (na 16 kawałków/ formę 24 x 24 cm):
3 jaja
1 szklanka mleka 0,5%
50 g drożdży
100 g cukru (pół szklanki)
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżka bułki tartej
opcjonalnie prażone jabłka (takie szarlotkowe) ok. 500 g
Ciepłe mleko, pokruszone drożdże, jaja oraz cukier przełóż do słoika. Dokładnie zakręć i potrząsaj
przez 3 minuty. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Mąki przesyp do miski. Dodaj wyrośnięte drożdże i oliwę - wszystko dokładnie wymieszaj. Do formy
(u mnie 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w
ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłóż na ciasto jaki chcesz dodatek - u mnie to prażone
jabłka z cynamonem . Możesz też zrobić bez dodatku. Posyp bułką tartą. Wstaw do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut.
Wartość Kaloryczna 180 kcal (1 porcja bez dodatków)
Białko 6,5 g
Węglowodany 31 g
Tłuszcz 3 g
Wartość Kaloryczna 200 kcal (1 porcja z jabłkami)
Białko 6,6 g
Węglowodany 37 g
Tłuszcz 3 , 1 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/02/ciasto-ze-soika.html