Wykonanie
Świat się zawalił. Mikser się spalił. I co tu począć bez miksera ? I co tu począć gdy głód fizyczny i mentalny ( och, te słodkości) doskwiera? Przecież jak to tu egzystować w zimowym wieczornym półmroku bez parującej
herbaty i ciepłego placka ..Dobrze że niemożliwe nie istnieje. Dobrze że jest ten przepis. Wystarczy słoik . Słoik i ręce czynią cuda.A drożdżówka jedną z lepszych eva wychodzi. I pełnoziarnista taka. I wyrośnięta.Check in.

Składniki (na 16 kawałków/ formę 24 x 24 cm):3
jaja1 szklanka
mleka 0,5%50 g
drożdży100 g
cukru (pół szklanki)2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
oleju1 łyżka
bułki tartejopcjonalnie prażone
jabłka (takie szarlotkowe) ok. 500 gCiepłe
mleko, pokruszone
drożdże,
jaja oraz
cukier przełóż do słoika. Dokładnie zakręć i potrząsajprzez 3 minuty. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut aby
drożdże zaczęły pracować.
Mąki przesyp do miski. Dodaj wyrośnięte
drożdże i
oliwę - wszystko dokładnie wymieszaj. Do formy(u mnie 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw wciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłóż na ciasto jaki chcesz dodatek - u mnie to prażone
jabłka z
cynamonem . Możesz też zrobić bez dodatku. Posyp
bułką tartą. Wstaw do piekarnikanagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut.

Wartość Kaloryczna 180 kcal (1 porcja bez dodatków)
Białko 6,5 gWęglowodany 31 gTłuszcz 3 gWartość Kaloryczna 200 kcal (1 porcja z
jabłkami)
Białko 6,6 gWęglowodany 37 gTłuszcz 3 , 1 g