ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe kukurydziane racuchy

Drożdżowe kukurydziane racuchy

nazwa

Wykonanie

Mąka kukurydziana sprawia, że placki są bardzo delikatne. W dodatku są to racuchy, czyt. użyłam drożdży. Uwielbiam wszystko co drożdżowe, ciasta, bułki. A racuchy są jednymi z najlepszych placków.
Bez obaw nie trzeba czekać godzinę na wyrośnięcie ciasta. Wystarczy, że odstawimy je na 15minut.
Wkroimy jabłko lub dodamy innych owoców, a może lepiej orzechy?
40g mąki kukurydzianej
20g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki cukru/miodu
10g świeżych drożdży
1 jajko
50ml mleka (ciepłe)
1 łyżeczka masła (roztopione)
+ małe jabłko
Wszystkie produkty wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wkroić jabłko. Racuchy smażyć na małym ogniu.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/09/drozdzowe-kukurydziane-racuchy.html