ßßß
Jak się okazuje kasza jaglana ma ogromne korzyści zdrowotne. Jest praktycznie niealergizująca i nie ma glutenu, co czyni ją świetną alternatywą dla pszenicy. Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu m.in. dzięki dużej zawartości magnezu który jest kofaktorem wielu, ponad 300 ludzkich enzymów (wliczając w to te zaangażowane w procesy przemiany glukozy w organiźmie) sprawiając, że czujemy się lżej i przyśpiesza nam metabolizm. Kasza jaglana charakteryzuje się większą zawartością tłuszczu niż jej zbożowe odpowiedniki – są to kwasy tłuszczowe wielonienasycone -Omega-3 i Omega-6, a co za tym idzie ma widoczny wpływ na redukowanie poziomu cholesterolu we krwi.Cóż jedzmy więc kaszę jaglaną! Dziś w formie płatków lżejszej, szybszej do przygotowania i bardzo, bardzo śniadaniowej! Akurat na jutro aby rozpocząć tydzień z kopyta.
Mnie do zakupu płatków jaglaych zachęciła moja przyjaciółka Iza. Ciężko jest jej nie lubić, gdyż jest niesamowicie pozytywną osobą, mało tego, przy tym jest wysportowana i zgrabna, co czasem jest nieznośne – no bo jak można być jednocześnie tak ładnym, miłym a przy tym jeszcze mądrym? Uwielbiam ją. Jako, że obiec fascynujemy się zdrowym żywieniem na popoludniowej sesji wspólnego gotowania curry, gdy opowiadałyśmy sobie o tym co jemy na śniadania, Iza wyciągnęła z szuflady płatki i opowiedziała mi ich historię. Stąd ich debiut na blogu.Składniki1 porcja:5 łyżek płatków jaglanych1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego – ewentualnie1 szklanka mleka – dowolnegoszczypta soliowoce sezonowe do podaniaPrzygotowanie:Płatki zalać mlekiem, dolać 125 ml wody i wsypać szczyptę soli. Gotować ok. 7-8 minut, do miękkości.Podawać z owocami sezonowymi.Powiązane notki:Owsianka jogurtowa – płatki owsiane na latoDomowy wyrób : płatki musli z jabłkami i orzechamiDomowe Musli – płatki śniadaniowe bakaliowePancakes jaglane z rodzynkamiOrzechowe płatki żytnie na mleku sojowym z arbuzem