ßßß
Składniki :ok. 1/2 l likieru5 żółtek250 ml białego wina200 g cukru50 ml spirytusu125 ml tłustego mleka1 laska waniliiPrzygotowanie:Żółtka ubijamy z cukrem.Mleko wlewamy do garnka. Laskę kroimy na pół. Oddzielamy ziarenka i razem z laską wkładamy do mleka. Gotujemy. Pozbywamy się laski.Mleko od razu wlewamy strużką do żółtek, mieszając intensywnie trzepaczką. Po jego dodaniu wlewamy wino.Przelewamy do garnka ( najlepiej od razu wziąć duży ) i gdy tylko się zagotuje ( mieszamy je aby się nie zważyło ) odstawiamy z gazu.Studzimy. Zimne mieszamy ze spirytusem. Odstawiamy na co najmniej 24 h do lodówki.Przechowujemy w chłodzie nawet 2-3 tyg.Jest pyszny samodzielnie, jako dodatek do kaw, kremów lub ciast.Powiązane notki:Karpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzoneNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkamiCukier waniliowy IIKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik waniliowy z polewą na Wielkanoc