ßßß Cookit - przepis na Advocat, Ajerkoniak, likier jajeczny - najlepszy przepis

Advocat, Ajerkoniak, likier jajeczny - najlepszy przepis

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Długo szukałam odpowiedniego przepisu. W końcu go znalazłam! W książce „Jajka” . 50 prostych przepisów , a wśród nich właśnie ten. Likier jest pyszny, kremowy, gęsty i pachnący wanilią – ja użyłam całej laski. Użyjcie tłustego mleka, półwytrawnego białego wina i odrobiny spirytusu, a ajerkoniak będzie zachwycający, lekko alkoholowy i wprawiający w dobry nastrój. Mój będzie prezentem, drodzy Panowie jeśli i Wy chcecie zrobić niespodziankę swoim partnerkom z okazji zbliżającego się dnia Kobiet, ten będzie wyjątkowy , pyszny i poprawiający nastrój.
Składniki :
ok. 1/2 l likieru
5 żółtek
250 ml białego wina
200 g cukru
50 ml spirytusu
125 ml tłustego mleka
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem.
Mleko wlewamy do garnka. Laskę kroimy na pół. Oddzielamy ziarenka i razem z laską wkładamy do mleka. Gotujemy. Pozbywamy się laski.
Mleko od razu wlewamy strużką do żółtek, mieszając intensywnie trzepaczką. Po jego dodaniu wlewamy wino.
Przelewamy do garnka ( najlepiej od razu wziąć duży ) i gdy tylko się zagotuje ( mieszamy je aby się nie zważyło ) odstawiamy z gazu.
Studzimy. Zimne mieszamy ze spirytusem. Odstawiamy na co najmniej 24 h do lodówki.
Przechowujemy w chłodzie nawet 2-3 tyg.
Jest pyszny samodzielnie, jako dodatek do kaw, kremów lub ciast.
Powiązane notki:
Karpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzone
Najlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkami
Cukier waniliowy II
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/03/03/likier-jajeczny-ajerkoniak-z-wanilia