Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Długo szukałam odpowiedniego przepisu. W końcu go znalazłam! W książce „Jajka” . 50 prostych przepisów , a wśród nich właśnie ten.
Likier jest pyszny, kremowy, gęsty i pachnący
wanilią – ja użyłam całej laski. Użyjcie tłustego
mleka, półwytrawnego
białego wina i odrobiny
spirytusu, a
ajerkoniak będzie zachwycający, lekko
alkoholowy i wprawiający w dobry nastrój. Mój będzie prezentem,
drodzy Panowie jeśli i Wy chcecie zrobić niespodziankę swoim partnerkom z okazji zbliżającego się dnia Kobiet, ten będzie wyjątkowy , pyszny i poprawiający nastrój.
Składniki :ok. 1/2 l
likieru5
żółtek250 ml
białego wina200 g
cukru50 ml
spirytusu125 ml tłustego
mleka1
laska waniliiPrzygotowanie:
Żółtka ubijamy z
cukrem.
Mleko wlewamy do garnka. Laskę kroimy na pół. Oddzielamy ziarenka i razem z laską wkładamy do
mleka. Gotujemy. Pozbywamy się laski.
Mleko od razu wlewamy strużką do
żółtek, mieszając intensywnie trzepaczką. Po jego dodaniu wlewamy
wino.Przelewamy do garnka ( najlepiej od razu wziąć duży ) i gdy tylko się zagotuje ( mieszamy je aby się nie zważyło ) odstawiamy z gazu.Studzimy. Zimne mieszamy ze
spirytusem. Odstawiamy na co najmniej 24 h do lodówki.Przechowujemy w chłodzie nawet 2-3 tyg.Jest pyszny samodzielnie, jako dodatek do kaw, kremów lub ciast.Powiązane notki:Karpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzoneNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z
rodzynkamiCukier waniliowy IIKremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik
waniliowy z polewą na Wielkanoc