ßßß
Składniki:4 kg rabarbaru1 kg cukru1 szklanka płatków róży w cukrze ( klik )1 laska wanilii ( lub aromat waniliowy)Przygotowanie:Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.Zasypujemy cukrem.Odstawiamy na 2-3 godziny.Smażymy do miękkości i odparowania soku ( możemy go też zlać i zapasteryzować – używać jako syropu do herbaty czy ciast ) około godziny.Dodajemy różę i ziarenka z przepołowionej laski – samą możemy zużyć np. do gotowania mleka na kakao czy cukru waniliowego klik - miksując ją z cukrem pudrem.Wkładamy do czystych gorących słoików zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia.Powiązane notki:Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetworyKonfitura z płatków róż – płatki róży smażone w cukrzeDżem z cukinii o smaku pomarańczowymCzekośliwka dżem śliwkowy z kakao