ßßß
Składniki:3 kg cukinii1 1/2 szklanki cukru2 galaretki pomarańczowe1/2 olejku pomarańczowego3 pomarańczePrzygotowanie:Cukinię obrać, wyciąć gniazda, pokroić i zmiksować.Dusić ok 20-30 minut do zupełnej miękkości, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć z nich skórkę – jedynie białą część, po czym przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.Gdy cukinia zmięknie dodać do niej: cukier, zest (skórkę) i sok z pomarańczy.Zmiksować całość i wsypać galaretki, energicznie zamieszać.Gotować jeszcze 5 minut i przelewać do słoików pasteryzować 15 minut, w wodzie do 3/4 wysokości na ściereczce.Smacznego!jest świetny do pancaksówPowiązane notki:Czekośliwka dżem śliwkowy z kakao