Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Prawdziwe cudo z
cukinii. Smak
pomarańczy jest mocno wyczuwalny, a delikatne puree z samego warzywa, o jasnożółtym kolorze idealnie przypomina mijające już niestety lato. Jeśli ktoś nie próbował zachęcam do zrobienia kilku słoiczków. Jeśli wybierzecie warzywa o
pomarańczowej skórce, które są słodsze, będzie jeszcze smaczniejszy.
Składniki:3 kg
cukinii1 1/2 szklanki
cukru2
galaretki pomarańczowe1/2
olejku pomarańczowego3
pomarańczePrzygotowanie:
Cukinię obrać, wyciąć gniazda, pokroić i zmiksować.Dusić ok 20-30 minut do zupełnej miękkości, ewentualnie podlewając odrobiną
wody.
Pomarańcze sparzyć, zetrzeć z nich skórkę – jedynie białą część, po czym przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.Gdy
cukinia zmięknie dodać do niej:
cukier, zest (skórkę) i sok z
pomarańczy.Zmiksować całość i wsypać
galaretki, energicznie zamieszać.Gotować jeszcze 5 minut i przelewać do słoików pasteryzować 15 minut, w wodzie do 3/4 wysokości na ściereczce.Smacznego!jest świetny do pancaksówPowiązane notki:Czekośliwka
dżem śliwkowy z
kakao