ßßß Cookit - przepis na Dżem z cukinii o smaku pomarańczowym

Dżem z cukinii o smaku pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Prawdziwe cudo z cukinii. Smak pomarańczy jest mocno wyczuwalny, a delikatne puree z samego warzywa, o jasnożółtym kolorze idealnie przypomina mijające już niestety lato. Jeśli ktoś nie próbował zachęcam do zrobienia kilku słoiczków. Jeśli wybierzecie warzywa o pomarańczowej skórce, które są słodsze, będzie jeszcze smaczniejszy.
Składniki:
3 kg cukinii
1 1/2 szklanki cukru
2 galaretki pomarańczowe
1/2 olejku pomarańczowego
3 pomarańcze
Przygotowanie:
Cukinię obrać, wyciąć gniazda, pokroić i zmiksować.
Dusić ok 20-30 minut do zupełnej miękkości, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć z nich skórkę – jedynie białą część, po czym przekroić na pół i wycisnąć z nich sok.
Gdy cukinia zmięknie dodać do niej: cukier, zest (skórkę) i sok z pomarańczy.
Zmiksować całość i wsypać galaretki, energicznie zamieszać.
Gotować jeszcze 5 minut i przelewać do słoików pasteryzować 15 minut, w wodzie do 3/4 wysokości na ściereczce.
Smacznego!
jest świetny do pancaksów
Powiązane notki:
Czekośliwka dżem śliwkowy z kakao
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/08/dzem-z-cukinii-o-smaku-pomaranczowym