ßßß Cookit - przepis na Konfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )

Konfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Domowe przetwory na prawdę podbijają serca – dekoracyjnie ofoliowane słoiczki przewiązane wstążką robią wrażenie, a jak cieszą! Konfitura rabarbarowa z różą jest aromatyczna gęsta i pyszna. Zróbcie ją a na pewno nie odejdziecie od piekarnika piekąc rogaliki czy drożdżówki – będzie też idealna do pączków.
Składniki:
4 kg rabarbaru
1 kg cukru
1 szklanka płatków róży w cukrze ( klik )
1 laska wanilii ( lub aromat waniliowy)
Przygotowanie:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Zasypujemy cukrem.
Odstawiamy na 2-3 godziny.
Smażymy do miękkości i odparowania soku ( możemy go też zlać i zapasteryzować – używać jako syropu do herbaty czy ciast ) około godziny.
Dodajemy różę i ziarenka z przepołowionej laski – samą możemy zużyć np. do gotowania mleka na kakao czy cukru waniliowego klik - miksując ją z cukrem pudrem.
Wkładamy do czystych gorących słoików zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia.
Powiązane notki:
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory
Konfitura z płatków róż – płatki róży smażone w cukrze
Dżem z cukinii o smaku pomarańczowym
Czekośliwka dżem śliwkowy z kakao
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/06/28/konfitura-dzem-z-rabarbaru-z-roza-rabarbarowo-rozana