Wykonanie
Pasztet z
selera z
oliwkami zobaczyłam ostatnio u Doroty z Moje Małe Czarowanie i nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Postanowiłam zamiast posypywać go na wierzchu mielonymi
migdałami, dodać do środka mielone
orzechy włoskie. Wyszło bardzo smacznie. Taki wegetariański pasztet będzie nietuzinkową potrawą na Wigilię.
Składniki na 1 keksówkę:2 średnie
selery2 duże
cebuleok. 100 g
masła (najlepiej klarowanego)50 g
orzechów włoskich1 szklanka
otrębów pszennych (lub innych np. bezglutenowych)1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej4
jajkasłoik
oliwek (najlepiej faszerowanych
papryką lub
anchois)1.
Selery i
cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy włoskie zmielić (nie na pył, tylko pozostawiając ok. 1-2 mm kawałki).2.
Masło rozpuścić na patelni (w rondlu) i chwilę smażyć na nim
seler z
cebulą. Zestawić do ostygnięcia.3.
Białka ubić na sztywną pianę.
Oliwki osączyć z zalewy.4. Do ostudzonego
selera z
cebulą dodać
przyprawy,
orzechy włoskie oraz
otręby. Wymieszać.5. Masę
selerową wymieszać teraz delikatnie z ubitymi
białkami.6. Nastawić piekarnik na 180 ºC. Jeśli nie używamy formy z nieprzywieralną powłoką, to posmarować ją
masłem i obsypać
otrębami lub wyłożyć papierem do pieczenia.7. Do przygotowanej formy wyłożyć połowę masy selerowej. Ułożyć na niej
oliwki i przykryć pozostałą masą.8. Piec ok. godziny na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół.9. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, studzić w formie. Następnie po około godzinie delikatnie z niej wyjąć (pasztet może się kruszyć), najlepiej jednym zdecydowanym ruchem na deskę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na noc do lodówki. Kroić schłodzony pasztet.