Dzięki uprzejmości Domi w kuchni miałam możliwość przejrzenia książki Nordic Bakery, tam znalazłam przepis na ciasto z rabarbarem. Jest to przepis cioci autorki książki Miisy Mink. Nieco odeszłam od oryginalnego przepisu, ale tylko w kwestii wykończenia ciasta.Składniki:100 g miękkiego masła65 g cukru pudru2 jajka125 g mąki pszennej1 łyżeczka cukru pudru3 łyżki mlekaNadzienie:3-4 łodygi rabarbaru1 łyżeczka65 g + 2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki cukru waniliowego50 g płatków migdałowych1. Zmiksować masło i cukier na puszystą masę. Dodać dwa żółtka, zmiksować.2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać połowę do masy maślanej. Dodać połowę mleka i zmiksować.3. Następnie dodać pozostałą część mąki, zmiksować, na końcu dodać resztę mleka i zmiksować.4. Wylepić ciastem dno i brzegi formy do tart. Aby łatwiej się to robiło, polecam najpierw nieco schłodzić ciasto.5. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z 2 łyżkami cukru, łyżeczką cynamonu. Przełożyć na ciasto.6. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wyłożyć masę łyżką na nadzienie rabarbarowe. Posypać wierzch ciasta płatkami migdałowymi.7. Piec ok. 35 minut w trybie góra-dół w temperaturze 180 °C. W połowie pieczenia nakryć papierem do pieczenia i/lub włączyć tryb grzania „dół”, aby wierzch się nie przypalił.