Wykonanie
Dzisiaj
pora na pieczone ziemniaczki prosto z Danii. Przepis zaczerpnęłam z książki Teresy Cichowicz-Porady Kuchnia skandynawska . Są bardzo pożywne i spokojnie mogą stanowić oddzielny posiłek. Chociaż autorka pisze, że podaje się je do
ryby zapiekanej w papilotach.
Składniki:10 średnich
ziemniaków50 g
masła1
surowe żółtko3 łyżki gęstej
śmietany100 g
sera żółtegosól,
pieprz1.
Ziemniaki umyć, osuszyć i wstawić do pieca nagrzanego do 225 ºC na 60 minut.2. Wyjąć z piekarnika, odciąć z każdego „wieczko” i wydrążyć miąższ.3. Miąższ rozetrzeć z
masłem. Następnie dodać
żółtko,
śmietanę,
sól i
pieprz. Wymieszać na gładką masę.4. Posypać tartym
serem i piec ok. 15 minut do uzyskania złocistego koloru.