ßßß
            
        
Składniki na 5 dużych szaszłyków:1 kg polędwiczek wieprzowych5 cebul1 cukiniaMarynata:1 limonka1 łyżeczka czerwonej pasty currysól, pieprz2 łyżki oleju arachidowego+ ewentualnie puszka mleka kokosowego+ ketchup Pudliszki Barbecue do podania1. Polędwiczki wieprzowe oczyszczamy, myjemy i kroimy w ok. 1 cm plastry. Przekładamy do miski.2. W małej miseczce sporządzamy marynatę. Wyciskamy sok z 1 limonki, dodajemy olej arachidowy, łyżeczkę czerwonej pasty curry oraz nieco soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i dodajemy do mięsa.3. Mieszamy kawałki polędwiczek z marynatą. Najlepiej zrobić to w lateksowej umytej pod bieżącą woda rękawiczce z uwagi na ostrość i barwę curry. Następnie można dolać do mięsa mleko kokosowe (spowoduje to złagodzenie ostrości pasty curry i nada specyficzny smak – ja zapomniałam niestety, ale zrobię to następnym razem). Mięso marynujemy przez noc w lodówce.4. Nadziewamy kawałki mięsa na szpadki, przedzielając je plastrami cukinii i cebuli.5. W piekarniku pieczemy w temperaturze 200°C ok. 45 minut (program grill), na rozgrzanym ruszcie ok. 10-15 minut z każdej strony.
6. Podajemy z chrupiącą surówką oraz ketchupem np. Pudliszki Barbecue.