Wykonanie
Te naleśniki robiła często moja mama, gdy byłam mała. A ponieważ nie przepadałam nigdy za słodkimi naleśnikami, te bardzo przypadły mi do gustu i bardzo często robię je u siebie w domu.
Jeśli jesteście fanami nadzienia do pierogów ruskich, te naleśniki będą dla Was idealne!Składniki na 12 naleśników:Ciasto:700 ml
mleka1/2 szklanki
wody mineralnej3
jajkaok. 0,5 kg
mąkiłyżka
oliwyszczypta
soliFarsz:1 kg
ziemniaków400 g chudego
twarogu400 g
boczku wędzonego2 duże
cebulepieprz1. Gotujemy
ziemniaki, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.2. Robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki na małej ilości tłuszczu.3. Podsmażamy pokrojony w małą kostkę
boczek i
cebulkę.4. Ubijamy
ziemniaki z
twarogiem i mieszamy z
boczkiem,
cebulkę i
pieprzem – farsz jest gotowy.5. Naleśniki smarujemy farszem i składamy w tzw. kopertę lub zawijamy ruloniki (wg upodobania).6. Przed podaniem podsmażamy naleśniki z dwóch stron na patelni.Jest to moja kolejna propozycja w ramach Naleśnikowe soboty Slyvvi.