ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z nadzieniem ruskim

Naleśniki z nadzieniem ruskim

nazwa

Wykonanie

Te naleśniki robiła często moja mama, gdy byłam mała. A ponieważ nie przepadałam nigdy za słodkimi naleśnikami, te bardzo przypadły mi do gustu i bardzo często robię je u siebie w domu.
Jeśli jesteście fanami nadzienia do pierogów ruskich, te naleśniki będą dla Was idealne!
Składniki na 12 naleśników:
Ciasto:
700 ml mleka
1/2 szklanki wody mineralnej
3 jajka
ok. 0,5 kg mąki
łyżka oliwy
szczypta soli
Farsz:
1 kg ziemniaków
400 g chudego twarogu
400 g boczku wędzonego
2 duże cebule
pieprz
1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki na małej ilości tłuszczu.
3. Podsmażamy pokrojony w małą kostkę boczek i cebulkę.
4. Ubijamy ziemniaki z twarogiem i mieszamy z boczkiem, cebulkę i pieprzem – farsz jest gotowy.
5. Naleśniki smarujemy farszem i składamy w tzw. kopertę lub zawijamy ruloniki (wg upodobania).
6. Przed podaniem podsmażamy naleśniki z dwóch stron na patelni.
Jest to moja kolejna propozycja w ramach Naleśnikowe soboty Slyvvi.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/10/22/nalesniki-z-nadzieniem-ruskim