Wykonanie
Prawdę mówiąc ciasto zarobiłam na pizzę, ale jakoś
plany się zmieniły i zrobiłam takie oto kostki.. Coś na Halloween..my w
sumie takiego święta nie obchodzimy, ale takie bułeczki można zrobić , na blogu są podobne bułeczki ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi z książki
Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego.Ciasto robimy np.wieczorem i wkładamy do lodówki..tam w misce rośnie..
potem tylko wyjmujemy z lodówki , zagniatamy i odstawiamy na 1,5 godziny , aby się ogrzało.Ciasto w lodówce można przechowywać 12-24 godziny.240 ml
wody5 g
drożdży400 g
mąki pszennej30 g
oliwy10 g
soli [ 1 łyżeczka]0,5 łyżeczki
ziół prowansalskichdodatkowokawałek
kiełbasy1-2 łyżeczki
sosu cygańskiegoDrożdże rozpuścić w wodzie., dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.Przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę, wyrabiać przez 5-7 minut.Włożyć do nasmarowanej
oliwą miski, przykryć folią i wstawić do lodówki [12-24 godziny]. Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść i odstawić na 1,5 godziny, aby ciasto się ogrzało.Rozwałkować, pokroić na paski.Na każdym pasku ułożyć nadzienie [
kiełbaska drobno pokrojona i wymieszana z sosem] uformować ruloniki i na każdym końcu zawiązać supełek.Kostki u kładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując
między nimi odstępy, przykryć folią spożywczą.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka.
Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.