Wykonanie
Domowy
chleb najlepszy...to chyba każdy wie..ja czasem piekę w automacie do
chleba ,a czasem automat tylko wyrabia ciasto i tam rośnie..a piekę już w piekarniku..tak było i tym razem. Pyszny chlebek z dodatkiem
suszonych daktyli ..i
kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak
chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich].Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj .

375 ml
wody2 łyżeczki
oliwy z oliwek2 łyżki
cukru2 łyżeczki
soli morskiej Piątnica420 g
mąki chlebowej typ 650125 g
mąki żytniej typ 72090 g suchej
kaszy bulgur Piątnica25 g świeżych
drożdżyokoło 20
daktyli1
jajkoulubione ziarna do posypania z wierzchuUmieścić w pojemniku składniki według kolejności wypisanej w liście składników:
woda,
olej,
cukier,
sól, jedna i druga
mąka,
kasza, rozkruszone świeże
drożdże.Ustawić program na wyrabianie - u mnie 8, po tym czasie chwilę wyrobić ciasto na posypanej
mąką stolnicy.Uformować okrągły bochenek lub przełożyć ciasto do blaszki.Zostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut, posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać ziarnami [ zapomniałam] i delikatnie naciąć [ też zapomniałam] .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 minut.



