ßßß Cookit - przepis na Chleb z bulgurem i daktylami

Chleb z bulgurem i daktylami

nazwa

Wykonanie

Domowy chleb najlepszy...to chyba każdy wie..ja czasem piekę w automacie do chleba ,a czasem automat tylko wyrabia ciasto i tam rośnie..a piekę już w piekarniku..tak było i tym razem. Pyszny chlebek z dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich].Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj .
375 ml wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli morskiej Piątnica
420 g mąki chlebowej typ 650
125 g mąki żytniej typ 720
90 g suchej kaszy bulgur Piątnica
25 g świeżych drożdży
około 20 daktyli
1 jajko
ulubione ziarna do posypania z wierzchu
Umieścić w pojemniku składniki według kolejności wypisanej w liście składników: woda, olej, cukier, sól, jedna i druga mąka, kasza, rozkruszone świeże drożdże.Ustawić program na wyrabianie - u mnie 8, po tym czasie chwilę wyrobić ciasto na posypanej mąką stolnicy.Uformować okrągły bochenek lub przełożyć ciasto do blaszki.Zostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami [ zapomniałam] i delikatnie naciąć [ też zapomniałam] .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/11/chleb-z-bulgurem.html