Wykonanie

Grochowinki- fajna nazwa ..a są to tradycyjne
ciasteczka kociewskie , a przepis znalazłam tutaj. Grochowinki dodaję do akcji Gotujemy po polsku.1 szkl.
mąki3
żółtka3 łyżeczki gęstej
śmietanyszczypta
soli1 płaską łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
spirytusu lub
wódkiZ podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić, żeby się dobrze napowietrzyło. Odstawić na chwilę pod przykryciem. Lekko wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek i pokroić w paski wielkości strąka
grochu (stąd prawdopodobnie nazwa grochowinki). Smażyć na głębokim tłuszczu natychmiast po pokrojeniu w paski; jeśli przeschną, będą niedobre. Tradycja każe, aby grochowinki smażyć na swojsko wytopionym
smalcu wieprzowym. Po wysmażeniu posypać
cukrem pudrem.Przepis dodaje do akcji Tłusty Czwartek 2012.