Wykonanie
Faworkiskładniki* 5
żółtka* 30 dag
mąki* 6 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany* 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia* 2 łyżki
spirytusu* szczypta
soli* 1 litr
oleju do smażeniaSposób wykonania
Mąkę razem z
proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało.Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej podsypując
mąką.Lekko podsuszone placki pokroić na paski o wym. ok. 15/3 cm. Każdy pasek naciąć w środku na długości ok. 5 cm i ostrożnie przewinąć.W garnku o szerokim dnie rozgrzać
olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć.
Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron.Po wyjęciu osączyć z
oleju na ręczniku papierowym, następnie posypać
cukrem pudrem.