ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Faworki
składniki
* 5 żółtka
* 30 dag mąki
* 6 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki spirytusu
* szczypta soli
* 1 litr oleju do smażenia
Sposób wykonania
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało.
Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej podsypując mąką.
Lekko podsuszone placki pokroić na paski o wym. ok. 15/3 cm. Każdy pasek naciąć w środku na długości ok. 5 cm i ostrożnie przewinąć.
W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć.
Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/01/faworki.html