Wykonanie
Faworkipiątek, 11 Luty 2011, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Tradycyjny przepis z „Kuchni polskiej”.
Składniki:20 dkg
mąki3
żółtkaszczypta
soli3-4 łyżki gęstej
śmietany1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
spirytusucukier puder do posypaniatłuszcz do smażenia
Mąkę zmieszać ze
śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać
żółtka, szczyptę
soli,
proszek do pieczenia. Wszystkie te składniki wymieszać razem, następnie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto wałkować dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać
mąką. Kroić radełkiem lub nożem na paski szerokości około 3 cm i długości około 15cm. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż ( na 5-6cm) i przewinąć. Tłuszcz rozgrzać. Zrobić próbę temperatury wrzucając kawałeczek ciasta. Jeżeli zaraz wypłynie i szybko się zrumieni możemy smażyć. Ciasto omieść z
mąki pędzelkiem, wrzucać do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoty kolor, przewracając widelcem. Wyjąć i osączyć. Oprószyć
cukrem pudrem.Można przyrządzać bez środka spulchniającego.źródło: Kuchnia polska, wyd. PWE W-wa 1985