ßßß
Składniki:20 dkg mąki3 żółtkaszczypta soli3-4 łyżki gęstej śmietany1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka spirytusucukier puder do posypaniatłuszcz do smażeniaMąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Wszystkie te składniki wymieszać razem, następnie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto wałkować dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić radełkiem lub nożem na paski szerokości około 3 cm i długości około 15cm. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż ( na 5-6cm) i przewinąć. Tłuszcz rozgrzać. Zrobić próbę temperatury wrzucając kawałeczek ciasta. Jeżeli zaraz wypłynie i szybko się zrumieni możemy smażyć. Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wrzucać do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoty kolor, przewracając widelcem. Wyjąć i osączyć. Oprószyć cukrem pudrem.Można przyrządzać bez środka spulchniającego.źródło: Kuchnia polska, wyd. PWE W-wa 1985