ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Faworki
piątek, 11 Luty 2011, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Tradycyjny przepis z „Kuchni polskiej”.
Składniki:
20 dkg mąki
3 żółtka
szczypta soli
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Wszystkie te składniki wymieszać razem, następnie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto wałkować dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić radełkiem lub nożem na paski szerokości około 3 cm i długości około 15cm. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż ( na 5-6cm) i przewinąć. Tłuszcz rozgrzać. Zrobić próbę temperatury wrzucając kawałeczek ciasta. Jeżeli zaraz wypłynie i szybko się zrumieni możemy smażyć. Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wrzucać do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoty kolor, przewracając widelcem. Wyjąć i osączyć. Oprószyć cukrem pudrem.
Można przyrządzać bez środka spulchniającego.
źródło: Kuchnia polska, wyd. PWE W-wa 1985
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasteczka/faworki