Wykonanie
Mam nadzieje, że udał Wam się Tłusty Czwartek :) Bardzo mi miło, że pod ostatnim postem ktoś pozostawił po sobie ślad :) Dzisiaj przepis na
faworki.Składniki:20 dag
mąki3
żółtka3-4 łyżki gęstej
śmietany1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
spirytusu lub
octu spirytusowegoSzczypta
soli
Wszystkie składniki ze sobą zmieszać i urobić w kulkę.
Potem ubijać tą kulkę za pomocą wałka dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie rozwałkować ciasto na cienko, na stolnicy lekko oprószonej
mąką. Następnie wyciąć nożem długie podłużne paski a
potem podzielić je na krótsze. (Powinny one
mieć około 3 cm szerokości i około 5 długości) Na ich środku wyciąć podłużną dziurkę przez którą przeprowadzić jeden z końców paska. Następnie smażyć na rozgrzanym
oleju.
Potem posypać
cukrem pudrem i życzę smacznego :)


