Wykonanie
Karnawał ma się ku końcowi, a ja dopiero raz robiłam chrust. No cóż, zgodnie z powiedzeniem lepiej późno niż wcale. Przepis znalazłam w moim starym zeszycie, w którym niewiele już widać. Długopis tak wyblakł, że trzeba się domyślać co było napisane. Dało mi to do myślenia – ile to już lat w kuchni spędziłam:) Pewna jestem jednego, przepis mam od mojej mamy.
Faworki „zawijać” pomagały mi moje dziewczyny. Kiedy chruściki były już piękne i gotowe, obsypane
cukrem pudrem, mój niespełna 3-letni Misiaczek chodził i prosił tylko o jeszcze jednego „pierożka”:)Potrzebujemy:20 dag
mąki3
żółtkaszczypta
soli3-4 łyżki gęstej
śmietany1 łyżeczka płaska
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octu lub
spirytusuolej rzepakowy do smażeniaZ podanych składników zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Powinno wyjść klejące. Na końcu musimy go „zbić” wałkiem- kilkanaście
razy uderzamy wałkiem w ciasto. Następnie podsypujemy trochę
mąki na stolnicę i rozwałkowujemy dość cienko. Kroimy na prostokąty, o szerokości ok 2-3 cm, i długość 8-10 cm. W każdym prostokącie robimy na środku małe nacięcie, przez które przewlekamy jeden koniec. Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron kilka minut, aż nabiorą ładnego złocistego koloru. Wyciągamy
faworki (ja do tego używam patyczka do szaszłyków- sprawdza się idealnie) i układamy na ręcznikach papierowych. Kiedy wystygną układamy na talerzu, posypujemy
cukrem pudrem i…. zajadamy:)Smacznego!