ßßß
Składniki:700 g batatów (2 sztuki)300 g śliwek kalifornijskich150 g suszonych daktyli bez pestek7 łyżek niesłodzonego kakao (plus więcej do posypania)2 łyżki oleju2 jajka1 łyżeczka sody oczyszczonejWykonanie:Bataty obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić i przestudzić delikatnie. Zmiksować na gładkie puree.Daktyle i śliwki zalać wrzątkiem. Odstawić na kwadrans i dokładnie odcedzić. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z batatami (robiłam to blenderem). Dodać jajka, kakao i sodę. Wymieszać do połączenia składników (ponownie przy użyciu blendera lub w malakserze). Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Odstawić w formie do wystygnięcia. Kroić dopiero zimne ciasto. Posypać z wierzchu kakao.