Brownie bez cukru i mąki

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam je u Kornika wiedziałam, że szybko zagości w mojej kuchni. Kupiłam bataty, chociaż przez chwilę zastanawiałam się, czy nie przygotować wersji dyniowej, ale na tę poczekam do jesieni. Ciasto genialne w smaku. Najbardziej czuć w nim śliwki. Jest dość delikatne, bardzo mokre i pewnie ciężko będzie je jeść bez talerzyka, ale zapewniam, że warto je przygotować. Nawet jeżeli jecie zwykłe, słodzone ciasta. Nie wyczujecie, że brakuje w nim mąki i cukru. Zapewniam.
Składniki:
700 g batatów (2 sztuki)
300 g śliwek kalifornijskich
150 g suszonych daktyli bez pestek
7 łyżek niesłodzonego kakao (plus więcej do posypania)
2 łyżki oleju
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Bataty obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić i przestudzić delikatnie. Zmiksować na gładkie puree.
Daktyle i śliwki zalać wrzątkiem. Odstawić na kwadrans i dokładnie odcedzić. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z batatami (robiłam to blenderem). Dodać jajka, kakao i sodę. Wymieszać do połączenia składników (ponownie przy użyciu blendera lub w malakserze). Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Odstawić w formie do wystygnięcia. Kroić dopiero zimne ciasto. Posypać z wierzchu kakao.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/05/Brownie-bez-cukru-i-maki.html