Wykonanie
Cały tydzień chodziło za mną ciasto ze
śliwkami. Zrobiłam dziś. Przepis kombinowany z dwóch innych ucieranych ciast - ale bardzo udany :) Polecam!
Składniki (blaszka 25x30cm):6
jajek1 i 1/4 szklanki
cukru3 szklanki
mąki3 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejodrobina
olejku śmietanowego1 szklanka
oleju1 łyżka
octuok.70 dag
śliwek - u mnie węgierkiSposób przygotowania:1.
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki.2.
Mąkę przesiewamy w jednej misce z
kakao i
sodą.3.
Jajka ubijamy z
cukrem i
octem. Jak masa zacznie bieleć, dodajemy partiami
mąkę wymieszaną z
sodą i
kakao. Na koniec wlewamy olejek i
olej, dokładnie miksujemy.4. Pokrojone
śliwki wsypujemy do ciasta i całość mieszamy.5. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Całość pieczemy przez 45-50 minut (najlepiej do suchego patyczka) w 180 st. C.Smacznego!!!