ßßß Cookit - przepis na Semifreddo z czekoladowymi owocami i porterem bałtyckim

Semifreddo z czekoladowymi owocami i porterem bałtyckim

nazwa

Wykonanie

Niezbyt często gotuję z % (nie mówiąc o ich piciu), jeśli jednak taka okazja się nadarzy, dodanie alkoholu musi „mieć sens”.
Przykład? Znajdziecie poniżej :) Ciemny porter bałtycki, z nutą kawy i czekolady – idealnymi partnerami dla niego będą owoce końca lata i jesieni – morele i śliwki (krem czekoladowy z powidłami śliwkowymi smakuje wybornie!). Jego „ciężkość”, rozgrzewającą moc i „jesienno-zimowy” aromat przełamałam nadając mu formę zimnego semifreddo. Dodatek gorącego sosu z kolei zmieni go w typowo zimowy, świąteczny deser :)
Składniki (na 3-6 porcji*):
2 szklanki drobno pokrojonych śliwek i moreli (w proporcjach ok 1:1)
3 łyżki cukru
100 ml piwa porter bałtycki + 3 łyżki**
8 kostek czekolady (u mnie ciemna i mleczna)
150g czekolady (mlecznej lub ciemnej)
3 łyżki mleka
250ml śmietanki kremówki
ok 3 łyżek zagęszczonego mleka śmietankowego
owoce podsmaż z cukrem na małym ogniu aż puszczą sok, co jakiś czas mieszając
następnie zwiększ ogień i cały czas mieszając smaż dalej, aż owoce się rozpadną i powstanie gęsta masa – dodaj 100ml piwa i gotuj aż odparuje i masa nabierze konsystencji jak ciepłe powidła śliwkowe (gęste, ale jeszcze trochę płynące)
wyłącz gaz i dodaj czekoladę, mieszaj, aż składniki się połączą, odstaw do wystygnięcia jak czekoladowo-owocowa masa wystygnie, ubij śmietanę
dodaj do niej mleko skondensowane i dokładnie (ale delikatnie) wymieszaj
dodaj piwo (po 1 łyżce, za każdym razem próbując) i wymieszaj*** na koniec dodaj połowę masy czekoladowo-owocowej i wymieszaj bardzo niedokładnie – tak, aby powstały „esy floresy” z masy w śmietanie
przełóż gotową masę na semifreddo do foremek – np silikonowych do babeczek
wstaw do zamrażarki na ok 2-3 godziny, żeby masa stężała
rozpuść 150g czekolady z 3 łyżkami mleka i wylej na semifreddo, żeby powstała na nim miękka, czekoladowa warstwa
podaj z podgrzaną resztą owocowo-czekoladowej masy i np pokruszonym brownie :)
Smacznego! :)
*jeśli chcesz zrobić kulę, to 3 porcje, jeśli półkulę – 6 ;)
**udało mi się znaleźć z wyczuwalnym aromatem czekolady i kawy
***jeśli nie chcesz, by alkohol był w deserze wyczuwalny, pomiń ten krok, albo zmniejsz ilość piwa
****ja swoje semifreddo ozdobiłam jadalnym, perłowym pudrem :) Myślę, że nadało mu to nieco charakteru :)

Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/08/20/semifreddo-z-czekoladowymi-owocami-i-porterem-baltyckim