ßßß Cookit - przepis na Baileys domowej roboty

Baileys domowej roboty

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie zajmuje około 5 minut, czyli mniej niż wyprawa do sklepu po prawdziwego, horrendalnie drogiego Baileysa ;)
Składniki:
1/4 l lub 0,5 l (zależnie od gustu) brandy (w wesji oszczędnej-może być wódka)
1/2 puszki masy krówkowej
200g mleka zagęszczonego
250 ml smietanki kremówki 30%
1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
1 łyzka kawy rzoupszczalnej
1/2 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy część alkoholu(aby później móc ew. wzmocnić lub na odwrót).
Dodajemy masę krówkową i lekko miksujemy, aby składniki się połączyły.
Dolewamy resztę składników: mleka, śmietankę oraz zalaną wrzątkiem i przestudzoną kawę.
Próbujemy, dolewamy alkoholu, lub śmietanki czy mleka, dla zrównoważenia smaku.
Przelewamy do butelki- i trzymamy w lodówce
Można pić od razu, ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach w lodowce.
Podajemy z lodem i trzymamy w lodówce, nie w barku(chociażby ze względu na śmietankę).
Na zdrowie :)
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2011/12/baileys-domowej-roboty.html