Wykonanie
Przygotowanie zajmuje około 5 minut, czyli mniej niż wyprawa do sklepu po prawdziwego, horrendalnie drogiego Baileysa ;)Składniki:1/4 l lub 0,5 l (zależnie od gustu)
brandy (w wesji oszczędnej-może być
wódka)1/2 puszki masy krówkowej200g
mleka zagęszczonego250 ml
smietanki kremówki 30%1/2 puszki
mleka skondensowanego słodzonego1 łyzka
kawy rzoupszczalnej1/2 łyżki wrzątkuPrzygotowanie:Do garnka wlewamy część
alkoholu(aby później móc ew. wzmocnić lub na odwrót).Dodajemy masę
krówkową i lekko miksujemy, aby składniki się połączyły.Dolewamy resztę składników:
mleka,
śmietankę oraz zalaną wrzątkiem i przestudzoną
kawę.Próbujemy, dolewamy
alkoholu, lub
śmietanki czy
mleka, dla zrównoważenia smaku.Przelewamy do butelki- i trzymamy w lodówceMożna pić od razu, ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach w lodowce.Podajemy z
lodem i trzymamy w lodówce, nie w barku(chociażby ze względu na
śmietankę).Na zdrowie :)