Wykonanie
Owocowe lody domowej roboty, tym razem
śliwka w roli głównej! Piękny kolor i naprawdę
owocowy smak.
Składniki:500 ml
mleka 3,2 %200 ml
śmietany kremówki 36 %8 – 9 dużych
śliwek8 łyżek
cukru lub wiecej w zależności jaki slodkie mamy
śliwkiWykonanie:Do rondla wlewamy
mleko i
śmietaną, dodajemy
cukier ( 4 łyżki ) i doprowadzamy do wrzenia. Zestawimy z palnika.
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki.
Owoce przekladamy na patelnię zasypujemy pozostałym
cukrem i doprowadzamy do wrzenia.
Śliwki puszczą sok a
cukier się rozpuści.
Owoce trzymamy na wonlym ogniu do czasu, aż
śliwki się rozpadną a sos zredukuje.
Śliwkową masę dodajemy do
mleka i
śmietany, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce.Dobrze schłodzoną masę
śliwkową miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę
lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania
lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.
Lody przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę
lody mieszamy (czynność powtarzamy minimum 2-3
razy, jeśli chcemy, aby
lody był puszyste i pozbawione kryształków
lodu). Zamrażamy.
Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarnik na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły. Podajemy w pucharkach lub w wafelkach domowej roboty.Smacznego!