Wykonanie
To moje drugie podejście do bezglutenowych babeczek – już nie są tak suche, jak wersja 1.0, na drugi dzień są niemal idealne :) Piernikowy aromat i
bakaliowe nadzienie sprawiają, że atmosfera podczas jedzenia robi się bardzo świąteczna.Składniki:100g
masła200g ciemnego
cukru muscovado3 płaskie łyżki
kakaoszczypta
soli1 szklanka (250ml)
mąki bezglutenowej0,5 płaskiej łyżeczki
sody2-2,5 płaskie łyżeczki
przyprawy piernikowej3 duże
jajka50ml
mleka z
orzechów laskowychbakaliowe nadzienie, np z tego przepisu -> KLIKNa patelni rozpuść
masło z
cukrem,
przyprawą do piernika i
kakaoWyłącz gaz, dodaj
mąkę,
sól i
sodę, dokładnie wymieszajDodaj po 1
jajku, za każdym razem dokładnie mieszając, następnie dodaj
mleko orzechowe i również dokładnie wymieszajRozdziel ciasto na 12 papilotek do babeczek, do każdej możesz dodać po łyżeczce
dżemu lub innego nadzieniaPiecz przez 15 minut w 180 C aż babeczki pięknie wyrosnąSmacznego! :)*ciasto na te babeczki jest BARDZO rzadkie, także nie dodawaj więcej
mąki – takie ma być ;)