ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe babeczki piernikowe z nadzieniem

Bezglutenowe babeczki piernikowe z nadzieniem

nazwa

Wykonanie

To moje drugie podejście do bezglutenowych babeczek – już nie są tak suche, jak wersja 1.0, na drugi dzień są niemal idealne :) Piernikowy aromat i bakaliowe nadzienie sprawiają, że atmosfera podczas jedzenia robi się bardzo świąteczna.
Składniki:
100g masła
200g ciemnego cukru muscovado
3 płaskie łyżki kakao
szczypta soli
1 szklanka (250ml) mąki bezglutenowej
0,5 płaskiej łyżeczki sody
2-2,5 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej
3 duże jajka
50ml mleka z orzechów laskowych
bakaliowe nadzienie, np z tego przepisu -> KLIK
Na patelni rozpuść masło z cukrem, przyprawą do piernika i kakao
Wyłącz gaz, dodaj mąkę, sól i sodę, dokładnie wymieszaj
Dodaj po 1 jajku, za każdym razem dokładnie mieszając, następnie dodaj mleko orzechowe i również dokładnie wymieszaj
Rozdziel ciasto na 12 papilotek do babeczek, do każdej możesz dodać po łyżeczce dżemu lub innego nadzienia
Piecz przez 15 minut w 180 C aż babeczki pięknie wyrosną
Smacznego! :)
*ciasto na te babeczki jest BARDZO rzadkie, także nie dodawaj więcej mąki – takie ma być ;)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/12/04/bezglutenowe-babeczki-piernikowe-z-nadzieniem