Wykonanie
Składniki:8
udek z kurczaka z kością (tylko górna część)10
moreli0,5
zielonego chilli (bez pestek)0,5
czerwonego chilli (bez pestek)2 ząbki
czosnku1 średnia
cebula1cm świeżego
imbiru1 łyżka
oliwy1,5 łyżeczki
sosu sojowegosok z cytryny (do smaku)
sólpieprzlistki świeżej
mięty na dużej patelni ułóż
kurczaka skórą do dołu, postaw na małym ogniu i smaż przez ok 30 minut, aż wytopi się większość tłuszczu i skóra się zrumieni jak to nastąpi przełóż
kurczaka na drugą stronę i smaż przez ok 15 minutpozostałe składniki zmiksuj w blenderze na gładką masępo upływie wyznaczonego czasu zdejmij
kurczaka z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowymdelikatnie zdejmij z niego skórękawałki
mięsa posmaruj masą
morelową i ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej pozostałą masąnagrzej piec do 190 Cpiecz
kurczaka ok 20 minutzlej tłuszcz z patelni, połóż na niej skórę zdjętą z
kurczaka i smaż przez kilka minut z obu stron na małym ogniu (aż stanie się chrupiąca)zdejmij ją z patelni i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym
kurczaka podaj z kawałkiem chrupiącej skóry i posiekaną drobno
miętąSmacznego! :)