Udka kurczaka w pikantnych morelach

nazwa

Wykonanie

Składniki:
8 udek z kurczaka z kością (tylko górna część)
10 moreli
0,5 zielonego chilli (bez pestek)
0,5 czerwonego chilli (bez pestek)
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1cm świeżego imbiru
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki sosu sojowego
sok z cytryny (do smaku)
sól
pieprz
listki świeżej mięty na dużej patelni ułóż kurczaka skórą do dołu, postaw na małym ogniu i smaż przez ok 30 minut, aż wytopi się większość tłuszczu i skóra się zrumieni jak to nastąpi przełóż kurczaka na drugą stronę i smaż przez ok 15 minut
pozostałe składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę
po upływie wyznaczonego czasu zdejmij kurczaka z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
delikatnie zdejmij z niego skórę
kawałki mięsa posmaruj masą morelową i ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej pozostałą masą
nagrzej piec do 190 C
piecz kurczaka ok 20 minut
zlej tłuszcz z patelni, połóż na niej skórę zdjętą z kurczaka i smaż przez kilka minut z obu stron na małym ogniu (aż stanie się chrupiąca)
zdejmij ją z patelni i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym
kurczaka podaj z kawałkiem chrupiącej skóry i posiekaną drobno miętą
Smacznego! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/08/26/udka-kurczaka-w-pikantnych-morelach