Wykonanie
Kiedy dzień w pracy przedłuża się do granic niemożliwości, a człowiek ostatkiem sił wraca do domu, to i tak ZJEŚĆ musi! Ja muszę :) Wtedy nie wysilam się za bardzo i robię na obiad coś szybkiego, takiego jak
kurczak z
ryżem na warzywach. Tym razem padło na
udka z kurczaka oraz warzywa z mieszanki chińskiej.
Kurczaka marynuję w
sosie sojowym, sosie teryaki z sporą ilością
czosnku i
imbiru. Jest wtedy bardzo aromatyczny i smaczny.
Składniki:2
udka z kurczaka2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki sosu teryaki2 ząbki
czosnkuodrobina startego
imbirułyżeczka mielonej
kolendryoliwa z oliweksól,
pieprzpół opakowania
warzywnej mieszanki chińskiej100 g
ryżu jaśminowego
Kurczaka marynujemy w marynacie z
oliwy,
sosów:
sojowego i teryaki, sprasowanego
czosnku oraz
imbiru. Pozostawiamy go około godziny w marynacie by "złapał" smaki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę,
kurczaka wyciągamy z marynaty, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
kolendrą i smażymy do miękkości
mięsa. W tym czasie gotujemy
ryż w osolonej wodzie około 15 minut. Gdy
mięso będzie już miękkie wrzucamy na patelnię warzywa i dusimy przez jakiś czas. Podajemy układając
kurczaka na warzywach razem z sypkim
ryżem.Smacznego!