ßßß Cookit - przepis na -olej do smażenia

-olej do smażenia

nazwa

Wykonanie

Małe ptysiowe pączusie , to karnawałowy włoski przysmak .
Choć smakują wyśmienicie nie zastapią mi tradycyjnego pączka z różaną konfiturą.
O smażeniu prawdziwych pączków mogę sobie w tej chwili tylko pomarzyć, a więc również w tym roku mini pączusie z kremem /lub bez muszą mi wystarczyć.
Smażone na głębokim tłuszczu, posypane cukrem lub nasączone likierem np. Alchermes.
........w ubiegłym roku smazyłam podobne / zobacz
Składniki:
ok. 250 ml wody
120 g masła
200 g mąki pszennej
szczypta soli
4 jaja
kilka kropli likieru anyżkowego
oraz
-krem czekoladowy/nutella/ lub waniliowy/budyniowy/ do nadziewania
-czerwony likier do dekoracji/można pominąć
-cukier puder/ lub drobny /kryształ/do posypania
Wykonanie:
-Zagotować wodę z masłem, dodać szczyptę soli.
-Wsypać mąkę i mieszając drewnianą łyżką gotować ok. 2 min.
-Ciasto przełożyć do miski, a kiedy przestygnie dodać aromat i stopniowo po jednym jajku /energicznie mieszając/, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
-Rozgrzać olej.
-Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego / z ozdobną końcówką/.
-Na papier pergaminowy wyciskać małe pączusie/ wielkości orzecha włoskiego/ ,które następnie przełożyć /zsunąć/ do gorącego oleju /zachować odstępy/
-Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/02/woskie-paczki-ptysiowe.html