Wykonanie
Małe ptysiowe pączusie , to karnawałowy włoski przysmak .Choć smakują wyśmienicie nie zastapią mi tradycyjnego pączka z różaną
konfiturą.O smażeniu prawdziwych pączków
mogę sobie w tej chwili tylko pomarzyć, a więc również w tym roku mini pączusie z kremem /lub bez muszą mi wystarczyć.Smażone na głębokim tłuszczu, posypane
cukrem lub nasączone
likierem np. Alchermes.........w ubiegłym roku smazyłam podobne / zobacz
Składniki:ok. 250 ml
wody120 g
masła200 g
mąki pszennejszczypta
soli4
jajakilka kropli
likieru anyżkowegooraz-krem czekoladowy/nutella/ lub waniliowy/budyniowy/ do nadziewania-czerwony
likier do dekoracji/można pominąć-
cukier puder/ lub drobny /kryształ/do posypaniaWykonanie:-Zagotować
wodę z
masłem, dodać szczyptę
soli.-Wsypać
mąkę i mieszając drewnianą łyżką gotować ok. 2 min.-Ciasto przełożyć do miski, a kiedy przestygnie dodać aromat i stopniowo po jednym
jajku /energicznie mieszając/, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.-Rozgrzać
olej.-Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego / z ozdobną końcówką/.-Na papier pergaminowy wyciskać małe pączusie/ wielkości
orzecha włoskiego/ ,które następnie przełożyć /zsunąć/ do gorącego
oleju /zachować odstępy/-Smażyć z obu stron na złoty kolor.