ßßß
Szybko,prosto, smacznie i .......pomysłowo............
Niedawno dotarła do mnie przesyłka z miłą niespodzianką od firmy Winiary.Paczka zawierała nowoczesną patelnię marki Tefal z linii Talent oraz nowy produkt z serii:"POMYSŁ NA....... /jak widać spory zapas/
Patelnia dzięki doskonałym właściwościom powłoki nieprzywierającej pozwala na ograniczenie zużycia tłuszczu, a wskaźnik temperatury pokazuje idealną temperaturę smażenia potraw,
Nowy produkt firmy Winiary to "POMYSŁ NA....PAPIRUS"A co kryje się pod tą tajemniczą nazwą?Jest to produkt , dzięki któremu można przygotować miękką, soczystą i aromatyczną pierś z kurczaka bez smażenia na tłuszczu.W każdym opakowaniu znajdują się 4 pergaminy pokryte mieszanką ziół do wyboru w trzech smakach.Możemy przygotować :soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami, pierś kurczaka z papryką oraz w ziołach prowansalskich .
Test nr. 1 to :SOCZYSTA PIERŚ KURCZAKA W ZIOŁACH PROWANSALSKICH
Pergamin, w którym piecze się mięso pokryty jest warstwą aromatycznej mieszanki ziół prowansalskichAby przygotować soczystą pierś z kurczaka dla 4 osób potrzebujemy :- 2 piersi z kurczaka /ok.500-600 g/- PAPIRUS-pergamin do smażenia POMYSŁ NA....- patelnię teflonową
Przygotowanie:- rozgrzać patelnię- mięso podzielić na 4 plastry, rozbić na grubość ok.1,5 cm.- przygotowane porcje mięsa/dokładnie osuszone/ ułożyć na jednej połowie pergaminu i przykryć druga częścią- zawinięte mięso położyć na rozgrzanej patelni /50 % mocy/- smażyć na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej strony- upieczone mięso przełożyć na talerz i usunąć pergamin
Patelnia świetnie sprawdziła się podczas smażenia mięsa bez tłuszczu.Czas pieczenia należy dostosować do grubości mięsa.Moje mięso było dość cienkie i piekło się ok 4 min.Mięso przygotowuje się bez dodatku tłuszczu, a składniki zawarte w mieszance pozwalają na uzyskanie złocistego koloru, a wokół unosi się cudowny zapach i aromat przypraw.
Tak przygotowany kurczak jest rzeczywiście idealny.Świetnie nadaje się na obiad, ale może być również doskonałym składnikiem sałatek.WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS j est doskonałym rozwiązaniem na szybki i łatwy sposób przygotowania obiadu, nawet dla stawiających pierwsze kroki w kuchni.Polecam i zachęcam do wypróbowania.!Jestem pewna , że ten nowy produkt na stałe zagości w mojej kuchni......i chociaż ma wiele zalet i dużo plusów, mam dwie uwagi:- mięso przygotowane w papirusie jest mocno aromatyczne , pokryte sporą warstwą ziół przez co niestety nie zostało zaakceptowane przez moich "milusińskich"/ zostało zjedzone dopiero po zdjęciu całej wierzchniej warstwy/. Być może innym dzieciom to nie przeszkadza, ale u mnie jest problem.- chociaż mięso smaży się w pergaminie bez tłuszczu, to nie jest jednak pozbawione jego dodatku. W składnikach produktu znajduje się utwardzony tłuszcz roślinny i olej roślinny. Z pewnością są to jednak znikome ilości w porównaniu do tych, które używa się do smażenia .