Wykonanie
Jakkolwiek niesympatycznie ten wstęp zabrzmi - nie lubię
serów. Jedyna forma
żółtego sera jaką toleruję to roztopiony na spaghetti czy pizzy, a białego na słodko w naleśnikach. Ach no i
feta i
mozzarella - te bardzo lubię :) W każdym razie pewnego dnia z chęci oswojenia tych
białych serów (bo w końcu jakiś
nabiał wypadałoby jeść) postanowiłam dodawać je do dipów, co w moim przypadku okazało się strzałem w dziesiątkę.Sałatki z "serowymi" dipami są moim zdaniem fajną alternatywą, zawsze dodaję też do nich
czosnek, co jednak odradzam, jeśli np. jesteś dentystą i w pracy musisz się nad klientem nachylać ;) Oprócz
twarogu koziego świetnie sprawdzą się np.
feta lub
bryndza, a nawet "zwykły" kremowy
serek. Warto jednak wybierać te naturalne, w których składzie jest
ser, a nie konserwanty!Stopień trudności: łatwePorcje: 2Składniki:- 1
pierś z kurczaka (lub podwójna, jeśli ma to być duża, "obiadowa" porcja)- 1 arkusz Papirusu
Winiary z
czosnkiem i
ziołami (lub innego ulubionego, lub dowolne
zioła do przyprawienia)- 2 garści
miksu sałat- 6
pomidorków koktajlowych- 1/3 białej
papryki- kilka świeżych liści
bazyliiDip:- 80 gramów koziego
twarogu z
czosnkiem i
ziołami- 2 porządne łyżki
greckiego jogurtu naturalnego- 1 ząbek
czosnku-
sól,
kolorowy pieprz do smakuDodatkowo:- czarny
sezam do posypania (lub np. uprażone
pestki słonecznika)Przygotowanie:1.
Pierś z kurczaka umyj, osusz, "zapakuj" w Papirus lub przypraw i usmaż na patelni. Odłóż, żeby chwilę przestygła.2. Na dwóch talerzach rozłóż: po garści
miksu sałat,
pomidorki koktajlowe przekrojone na ćwiartki, pokrojoną w kostkę
paprykę oraz liście
bazylii.3.
Twarożek kozi dokładnie wymieszaj z
jogurtem greckim i przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku. Dopraw do smaku
solą i
kolorowym pieprzem. Wyłóż po równo na oba talerze.4.
Pierś z kurczaka pokrój w grube plastry i ułóż na dipie. Całość posyp czarnym
sezamem.Wpis powstał w ramach programu "Przyjaciele
Winiary"