ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z pieczonej cukinii i szpinaku z boczkiem i ryżem

Zupa-krem z pieczonej cukinii i szpinaku z boczkiem i ryżem

nazwa

Wykonanie

25 kwietnia 2014
Składniki:
200 g mrożonych liści szpinaku ( można użyć świeżych)
2 dość duże cukinie
200 g drobnego ryżu białego ( 2 saszetki . Po ok. 50 g na osobę)
200 g boczku wędzonego w kawałku
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli i pieprzu
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Boczek pokroić w cieniutkie plastry.
Na blaszce do pieczenia rozłożyć papier , kłaść plastry cukinii oraz boczku.
Piec w 180 st ok 25 min.
Upieczoną cukinię przełożyć do garnka dodać szpinak. zalać wodą ok. 1,5l. Gotować razem ok 25 min.
Doprawić czosnkiem granulowanym , solą i pieprzem. W tym czasie ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli.
Gotową zupę zdjąć z ognia , zmiksować blenderem na gładki krem. ( spróbować ew. doprawić) Do talerza wkładać 1/2 saszetki ryżu , zalać zupą .
Podawać z upieczonym boczkiem .
Smacznego
Post navigation
← Idealnyny deser w upalne dni.Polecam :)
Syta i przepyszna bomba witaminowa .Dowód na to że obiad bez mięsa może być także idealny.Najlepiej smakuje podana z pikantnym chłodnikiem :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/sam-zapach-i-kolor-zupy-zacheca-do-jedzenia-a-w-efekcie-w-talerzu-nie-pozostaje-po-daniu-nawet-slad