ßßß Cookit - przepis na Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami

Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami

nazwa

Wykonanie

Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami to danie, które po jednym przygotowaniu będziecie powtarzać! Tym bardziej, że robi się je błyskawicznie – potrzebowałam zaledwie 20 minut. Cukinia w formie makaronu zachwyci każdego, zarówno Waszych znajomych, jak i domowników 🙂 Oczywiście możecie przygotować taki makaron z każdym rodzajem sosu, ja natomiast zrobiłam ją w sosie śmietanowym z dodatkiem ostrego sera cheddar oraz czosnku i ozdobiłam kaparami. Do przygotowania makaronu potrzebujecie specjalnego nożyka lub spiralizera – zdjęcie mojego znajdziecie na końcu wpisu.
To danie udowadnia, że z warzyw można wyczarować cuda! 🙂 Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem do eksperymentów!
Zobacz też:
Placuszki z cukinii
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut
Składniki
średnia cukinia
100 g boczku parzonego
2 ząbki czosnku
200 g śmietanki 30 %
80 g sera cheddar (możecie użyć dowolnego, ostrzejszego sera) + ser do posypania makaronu
kilkanaście kaparów
pieprz i sól
Przepis
1
Cukinię myjemy i robimy z niej makaron za pomocą nożyka/spiralizera. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy cukinię na 2-3 minuty do posolonego wrzątku, aby zmiękła. Po wyłożeniu na durszlak przelewamy zimną wodą.
2
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się lekko zrumieni dodajemy czosnek i zalewamy śmietanką. Następnie dodajemy ser i czekamy, aż się rozpuści i sos zgęstnieje.
3
Dodajemy do sosu cukinię i dokładnie mieszamy na patelni, aby pokryła się sosem.
4
Makaron podajemy posypany serem, kaparami i pieprzem. Według mnie boczek jest na tyle słony, że nie należy doprawiać dania solą.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2017/09/makaron-cukinii-boczkiem-kaparami