Wykonanie
Makaron z
cukinii z
boczkiem i
kaparami to danie, które po jednym przygotowaniu będziecie powtarzać! Tym bardziej, że robi się je błyskawicznie – potrzebowałam zaledwie 20 minut.
Cukinia w formie
makaronu zachwyci każdego, zarówno Waszych znajomych, jak i domowników 🙂 Oczywiście możecie przygotować taki
makaron z każdym rodzajem sosu, ja natomiast zrobiłam ją w sosie
śmietanowym z dodatkiem
ostrego sera cheddar oraz
czosnku i ozdobiłam
kaparami. Do przygotowania
makaronu potrzebujecie specjalnego nożyka lub spiralizera – zdjęcie mojego znajdziecie na końcu wpisu.To danie udowadnia, że z warzyw można wyczarować cuda! 🙂
Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem do eksperymentów!Zobacz też:Placuszki z
cukiniiPorcji: 2 Czas gotowania: 20 minutSkładnikiśrednia
cukinia100 g
boczku parzonego2 ząbki
czosnku200 g
śmietanki 30 %80 g
sera cheddar (możecie użyć dowolnego, ostrzejszego
sera) +
ser do posypania
makaronukilkanaście
kaparówpieprz i
sólPrzepis1
Cukinię myjemy i robimy z niej
makaron za pomocą nożyka/spiralizera. W garnku gotujemy
wodę i wrzucamy
cukinię na 2-3 minuty do posolonego wrzątku, aby zmiękła. Po wyłożeniu na durszlak przelewamy zimną
wodą.2
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się lekko zrumieni dodajemy
czosnek i zalewamy
śmietanką. Następnie dodajemy
ser i czekamy, aż się rozpuści i sos zgęstnieje.3Dodajemy do sosu
cukinię i dokładnie mieszamy na patelni, aby pokryła się sosem.4
Makaron podajemy posypany
serem,
kaparami i
pieprzem. Według mnie
boczek jest na tyle słony, że nie należy doprawiać dania
solą.