Wykonanie
26 września 2014Składniki:10 plastrów
szynki konserwowej10 plastrów
sera żółtego( w podobnej wielkości do
szynki)Farsz:200g.
serka twarogowego z
chrzanem4 łyżki
chrzanu śmietankowego4 łyżki
musztardy sarepskiejszczypta
soli i
pieprzuGalareta:2 szklanki gorącego rosołu lub
bulionu drobiowego3 łyżki
żelatyny spożywczej


Przygotowanie:Składniki na farsz przełożyć do miseczki,rozgnieść widelcem,dokładnie wymieszać.Na każdy plaster
szynki kłaść plaster
sera oraz obfitą ilość farszu na jednym z końców
szynki.Zwinąć roladki w rulon.Gotowe przełożyć do półmisków.
Żelatynę rozpuścić w rosole/bulionie-odstawić do ostygnięcia.Zalać roladki,odstawić do lodówki by stężała.SmacznegoPost navigation← Deser typowo śiąteczno-karnawałoy,jemu po prostu nie da się oprzeć:) Sięgając po jednego chce się więcej i więcej.Pierwszy raz
jadłam w kształcie placków gdy zrobiła ciocia i postanowiłam odtworzyć po swojemu smaki.Deser jest pracochłonny ale wart czasu i pracy :)Te danie to kolejne moje kulinarne odkrycie.Smaki wprost wariują.
Kasza nie smakuje jak ta z dzieciństwa a jak rarytas zamknięty w tak soczystym
mięsie o wyśmienitym słodkim,
śliwkowym posmaku że tryska w ustach..Danie godne świątecznego stołu. →