Wykonanie
Składniki na ok 50 pierogów:Ciasto:300g.
mąki pszennej1 szklanka wrzątku1
jajkoszczypta
soliFarsz:2
udka kurczaka ugotowane w rosole2
skrzydełka kurczaka ugotowane w rosole1
skrzydło indyka ugotowane w rosole2 białe
cebule1/2 łyżeczki suszonej
papryki jalapeno
sól ,
pieprzsmalec do smażeniapodsmażona
cebula do okraszenia
Przygotowanie:Ciasto: Na stolnicę wysypujemy
mąkę z
solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy
mąkę) Do ciasta dodajemy
jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.Farsz:
mięso oddzielamy od kości oraz skóry.Mielimy dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa.
Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewamy
smalec , smażymy
mięso z
cebula na rumiano. Farsz doprawiamy.Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej
mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu. Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej
wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.Podajemy okraszone smażoną
cebulą lub odsmażone na tłuszczu.Smacznego