Wykonanie
14 maja 2014Składniki:Na 2 porcję:6 małych
ziemniaków najlepiej
młodych10 białych
szparagów ( ja miałam dość cienkie)2 duże
jajka najlepiej wielskie100g.
sera żółtego w kawałku4 plastry
szynki wiejskiej1 duży
pomidor3-4 gałązki
natki pietruszkiprzyprawa do dań z
ziemniakówprzyprawa do
pomidorów świeżo mielona lub w proszku
przyprawa do dań z
jajekpieprz czarny świeżo mielony ew. w proszku
sólDodatkowo:
masło , folia aluminiowa
przygotowanie:
Ziemniaki obrać , umyć ugotować na pół miękko z dodatkiem
soli.
Szparagi obrać cienko , odciąć zdrewniałe końce, umyć.
Szynkę przekroić na 3 części , pokroić w cienkie paseczki.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Z folii aluminiowej oderwać 2 kwadraty zrobić z nich gniazdka zawijając końce do środka posmarować środki dokładnie
masłem-ważne , inaczej
jajka się nam przykleją.
Pomidora pokroić w cienkie plastry.
Natkę pietruszki posiekać drobno.Piekarnik nagrzać do 180st.
Ziemniaki odcedzić,osuszyć nad ogniem, przekroić na pół wzdłuż.Każdego
ziemniaka oprószyć
przyprawą do ziemniaków oraz
pieprzem , wierz posypać
serem żółtym oraz paskami
szynki. Do gniazdek z foli aluminiowej wbić
jajka oprószyć
przyprawą do dań z
jajek oraz posypać posiekaną
natką pietruszki. Blaszkę do pieczenia wysmarować
masłem położyć
ziemniaki ,
jajka w gniazdkach z folii oraz
szparagi.Piec ok 10-15 min . Po tym czasie wyjąć danie z piekarnika.Na każdy talerz położyć parę plastrów
pomidora oprószonego
przyprawą do
pomidorów na nie
szparagi oprószone
pieprzem ( 5 na jeden talerz) oraz
jajko wyjęte z folii aluminiowej.Obok ułożyć połówki
ziemniaków ( 6 połówek na jeden talerz)Post navigation← Pierwszy raz gotowałam zupę z tak dużą ilością
pomidorów smażonych na
maśle. Pierwszy i na pewno nie ostatni. Tak dobrej pomidorowej jeszcze nigdy nie
jadłam. Wszystkim bardzo smakowała :)Uwielbiam
młodą kapustę i gdy się pojawia staram się wykorzystać ją na różne sposoby by poznawać nowe smaki. W tym wydaniu przypomina mi smak tradycyjnych gołąbków :) →