ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki z serem i szynką ze szparagami i jajkiem na pomidorze

Pieczone ziemniaki z serem i szynką ze szparagami i jajkiem na pomidorze

nazwa

Wykonanie

14 maja 2014
Składniki:
Na 2 porcję:
6 małych ziemniaków najlepiej młodych
10 białych szparagów ( ja miałam dość cienkie)
2 duże jajka najlepiej wielskie
100g.sera żółtego w kawałku
4 plastry szynki wiejskiej
1 duży pomidor
3-4 gałązki natki pietruszki
przyprawa do dań z ziemniaków
przyprawa do pomidorów świeżo mielona lub w proszku
przyprawa do dań z jajek
pieprz czarny świeżo mielony ew. w proszku
sól
Dodatkowo: masło , folia aluminiowa
przygotowanie:
Ziemniaki obrać , umyć ugotować na pół miękko z dodatkiem soli.
Szparagi obrać cienko , odciąć zdrewniałe końce, umyć.
Szynkę przekroić na 3 części , pokroić w cienkie paseczki.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Z folii aluminiowej oderwać 2 kwadraty zrobić z nich gniazdka zawijając końce do środka posmarować środki dokładnie masłem-ważne , inaczej jajka się nam przykleją.
Pomidora pokroić w cienkie plastry. Natkę pietruszki posiekać drobno.
Piekarnik nagrzać do 180st.
Ziemniaki odcedzić,osuszyć nad ogniem, przekroić na pół wzdłuż.
Każdego ziemniaka oprószyć przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem , wierz posypać serem żółtym oraz paskami szynki. Do gniazdek z foli aluminiowej wbić jajka oprószyć przyprawą do dań z jajek oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem położyć ziemniaki , jajka w gniazdkach z folii oraz szparagi.
Piec ok 10-15 min . Po tym czasie wyjąć danie z piekarnika.
Na każdy talerz położyć parę plastrów pomidora oprószonego przyprawą do pomidorów na nie szparagi oprószone pieprzem ( 5 na jeden talerz) oraz jajko wyjęte z folii aluminiowej.
Obok ułożyć połówki ziemniaków ( 6 połówek na jeden talerz)
Post navigation
← Pierwszy raz gotowałam zupę z tak dużą ilością pomidorów smażonych na maśle. Pierwszy i na pewno nie ostatni. Tak dobrej pomidorowej jeszcze nigdy nie jadłam. Wszystkim bardzo smakowała :)
Uwielbiam młodą kapustę i gdy się pojawia staram się wykorzystać ją na różne sposoby by poznawać nowe smaki. W tym wydaniu przypomina mi smak tradycyjnych gołąbków :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/musze-nie-skromnie-powiedziec-ze-danie-warte-restauracji-wyszlo-nieziemsko-pyszne-a-tak-bardzo-proste-i-szybkie-w-przygotowaniu-sezonowe-warzywa-jajko-ser-i-szynka-tego-trzeba-sprobowac