Wykonanie
2 kwietnia 2015Składniki:1 polędwiczka wieprzowa ( 0k.500g.)
sól ,
pieprzSos pomidorowo-
paprykowy:1 duża
czerwona papryka2 twarde
pomidoryoliwa z oliwek1/2 szklanki
bulionu warzywnego1 łyżeczka
suszonych pomidorów z
bazylią1 łyżeczka
lubczyku1/2 łyżeczki
pieprzuPrzygotowanie:Polędwiczkę , umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
Mięso natrzeć
solą i
pieprzem , odstawić na noc do lodówki.Sos:
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego pokroić w paski.
Pomidory pokroić w czwórki.Warzywa ułożyć w blaszce do pieczenia , skropić
oliwą.Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( aż skórka zacznie odchodzić i robić się spieczona)Upieczone warzywa pozbawić skórek , przełożyć do garnka , zalać
bulionem oraz dodać
przyprawy.Doprowadzić do zagotowania.Sos zmiksować blenderem na gładki krem.Polędwiczkę wieprzową pokroić w 2 cm. plastry , lekko rozbić w dłoniach.Patelnię grillową lub grilla elektrycznego nagrzać , smażyć
mięso na rumiano z obu stron.( ok 2 min z każdej strony uważając by nie przesuszyć
polędwiczki)Na talerze wyłożyć porcję sosu oraz
mięsa.Podawać z
ryżem lub
kaszą.SmacznegoPost navigation← Przygotowany w domu zakwas sprawia że nasz świąteczny żurek jest odpowiednio kwaśny i nie powtarzalny w smaku.Domowy sos
paprykowo-
pomidorowy. Gęsty aromatyczny , pełen smaków. Nada niepowtarzalnego smaku
mięsom czy też domowym pizzom. →