Wykonanie
Dziś naszła mnie ochota na
kaszkę kukurydzianą a wiadomo jak człowieka najadzie na coś ochota, to lepiej rozprawić się z nią od razu – zaspokoićCzłowiek najedzony i zadowolony od śniadania to człowiek szczęśliwy przez cały dzień.Zrobiłam więc dziś na śniadanko polentę i grysik, a że zwykłego grysiku na
mleku nie lubię, to proponuję wersję zieloną pachnącą
bazylią.
Składniki na polentę
dyniową:
kaszka kukurydziana – 6 łyżek,
woda – 1 szklanka,
masło 10 g,mus z dyni – 100 g,
sól do smaku.Składniki na kosteczki
szpinakowe:
woda – 1 szklanka,
kasza manna – 6 łyżek,
masło – 10 g,
szpinak mrożony – 60 g,
bazylia świeża- 10 listków,
sól do smaku.Przygotowanie:Zagotować szklankę
wody i dodać grysik kukurydziany. Delikatnie posolić i gotować na małym ogniu cały czas mieszając – ok. 15 minut. Dodać
masło i mus z dyni a następnie gotować nadal, dopóki
kaszka nie będzie miękka. Gotową polentę wylać na posmarowany
masłem płaski talerz i poczekać aż się zetnie. Jeszcze ciepłą kroić w kostkę i od razu podawać. Jeśli przestygnie można ją obsmażyć na masełku, smakuje równie pysznie.Przygotować zieloną kostkę z grysiku. Zgotować
wodę i dodać zamrożony
szpinak. Gotować aż się rozpuści. Wsypać grysik cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się kluchy. Posolić dla złamania smaku i gotować ok 5-7 minut, żeby
kasza zrobiła się miękka. Tuż przed końcem gotowania dodać drobno posiekane listki
bazylii. Wylać na natłuszczony talerz i poczekać aż się zetnie. Pokroić w kostkę i podawać jeszcze ciepłe kostki lub po wystudzeniu obsmażone na masełku.Żółtą i zieloną polentę ułożyć na talerzu i podawać z
dżemem aroniowym – polecam pyszne śniadanko!