Wykonanie
Kasza manna, inaczej grysik to najpopularniejsza z
kasz. Powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. Jest lekkostrawna, znajduje szerokie zastosownie w dietach małych dzieci i osób z nadwrażliwością układu pokarmowego. Z racji obecności glutenu niedozwolona w diecie bezglutenowej. Nie oszałamia zawartością składników odżywczych, ale mała ciekawostka - jako jedyna z
kasz zawiera sporą ilość
jodu.Świetny zamiennik
makaronu. Idealna do rosołu, czystej zupy pomidorowej lub grzybowej. Jeśli użyjesz błyskawicznego grysiku przygotujesz ją w expresowym tempie. Na kluseczki i kostkę do zupy dobrze jest użyć grysiku z grubszego przemiału (Hartweizen Grieß).
Składniki na 6 porcji:1 szklanka
kaszy manny2,5 szklanki
wodysól1 łyżka
masła1 łyżka posiekanego
koperku lub
pietruszkiWykonanie:zagotować
wodę z dodatkiem tłuszczu, osolić do smaku. Do powoli gotującej się
wody sypać cienkim strumieniem
kaszę przy ciągłym mieszaniu, co chroni przed tworzeniem się grudek. Gotować około 12 minut, następnie zestawić
kaszę z ognia i wsypać
zieleninę. Gdy użyjesz
kaszy preparowanej - jest gotowa jest po wymieszaniu z gotujacą
wodąwyłożyć gorącą
kaszę do płaskiego naczynia zwilżonego zimną
wodą, rozsmarować i wystudzićprzed podaniem pokroić
kaszę w kostkę. Podawać do zupy