ßßß Cookit - przepis na Sernik na orzechowym spodzie

Sernik na orzechowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Sernik to moje ulubione ciasto. Tak sobie wymyśliłam, że może tym razem zrobię sernik z piernikami… ale „moja większa połowa” lekko mnie zirytowała i tak sobie pomyślałam, że jeden piernik już mi dziś wystarczy a orzechowy spód może być ciekawy. Polecam połączenie sera i owsiano-orzechowego spodu było bardzo smaczne.
Masa serowa:
ser z wiaderka – 1 kg,
cukier – 1 szklanka
jaja – 7 szt,
masło – 100 g,
cukier waniliowy – 1 szt,
budyń śmietankowy – 2 szt,
proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka,
szczypta soli.
Ciasto orzechowe:
płatki owsiane błyskawiczne – 200 g,
orzechy włoskie drobno mielone – 200 g,
masło – 125 g,
cukier – 4 łyżki.
Przygotowanie:
Płatki owsiane wymieszać z cukrem oraz orzechami. Dodać posiekane drobne masło i rozcierając je z suchymi składnikami szybko wyrobić ciasto. Konsystencja ciasta będzie raczej sypka, więc wysypać nim dużą natłuszczoną blachę. Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 200 stopni i podpiec (ok.15- 20 minut). Jeśli jest taka możliwość włączyć opcje pieczenia tylko z góry.
Przygotować masę serową. Ubić białka ze szczyptą soli. W osobnej dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Stopić masło, przestudzić i dolać do ubitych żółtek. Zmiksować. Proszek do pieczenia wymieszać budyniami i wsypać do masy. Dodać ser i dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć pianę z białek i delikatnie przemieszać (już ręcznie a nie mikserem). Masę serowa wylać na gorący podpieczony spód. Wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec około godziny. Tym razem wykorzystać opcję pieczenia z góry i z dołu.
Po upieczeniu dobrze schłodzić.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/07/sernik-na-orzechowym-spodzie