Wykonanie
Sernik to moje ulubione ciasto. Tak sobie wymyśliłam, że może tym razem zrobię sernik z piernikami… ale „moja większa połowa” lekko mnie zirytowała i tak sobie pomyślałam, że jeden piernik już mi dziś wystarczy a
orzechowy spód może być ciekawy. Polecam połączenie
sera i owsiano-
orzechowego spodu było bardzo smaczne.
Masa serowa:
ser z wiaderka – 1 kg,
cukier – 1 szklanka
jaja – 7 szt,
masło – 100 g,
cukier waniliowy – 1 szt,
budyń śmietankowy – 2 szt,
proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka,szczypta
soli.Ciasto
orzechowe:
płatki owsiane błyskawiczne – 200 g,
orzechy włoskie drobno mielone – 200 g,
masło – 125 g,
cukier – 4 łyżki.
Przygotowanie:
Płatki owsiane wymieszać z
cukrem oraz
orzechami. Dodać posiekane drobne
masło i rozcierając je z suchymi składnikami szybko wyrobić ciasto. Konsystencja ciasta będzie raczej sypka, więc wysypać nim dużą natłuszczoną blachę. Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 200 stopni i podpiec (ok.15- 20 minut). Jeśli jest taka możliwość włączyć opcje pieczenia tylko z góry.Przygotować masę
serową. Ubić
białka ze szczyptą
soli. W osobnej dużej misce utrzeć
żółtka z
cukrem na puszystą masę. Stopić
masło, przestudzić i dolać do ubitych
żółtek. Zmiksować.
Proszek do pieczenia wymieszać budyniami i wsypać do masy. Dodać
ser i dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć pianę z
białek i delikatnie przemieszać (już ręcznie a nie mikserem). Masę serowa wylać na gorący podpieczony spód. Wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec około godziny. Tym razem wykorzystać opcję pieczenia z góry i z dołu.Po upieczeniu dobrze schłodzić.