ßßß Cookit - przepis na Bić czy nie bić – faworki!

Bić czy nie bić – faworki!

nazwa

Wykonanie

Ciekawa jestem Waszej opinii, czy ciasto na faworki- chrusty należy obijać czy nie?
Moja babacia obijała, moja mama obijała, więc ja też obijam i żyję w przeświadczeniu, że takie ciasto jest smaczniejsze, bardziej kruche. Ostatnio jednak spotkałam się z opiniami, że to bzdura i wystarczy dobrze wyrobić a efekt będzie ten sam. No cóż, może i wystarczy wyrobić, ale ja z obijania mam wielką frajdę. Już jako dziecko zawsze ochoczo robiłam z ciocią chrusty właśnie z tego powodu. Po takim „ obijaniu” jestem zrelaksowana i pozytywnie nastawiona do świata
A jakie jest Wasze zdanie „ bić czy nie bić” ?
Tym razem faworki robiłam z innego przepisu niż w zeszłym roku, ale ciężko powiedzieć, które wyszły lepsze, bo nie pamiętam już smaku poprzednich – jedne były dobre i drugie też są.
Składniki:
mąka pszenna – 40 dkg,
żółtka jaj – 3 szt,
masło – 30 g,
cukier – 1 łyżka,
ocet 10% – 1 łyżka,
śmietana 18 % – 120 ml,
smalec – 25 dkg,
olej rzepakowy – 750 ml.
cukier puder wg potrzeby.
Przygotowanie
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Dodać żółtka, stopione masło, ocet i stopniowo wlewając śmietanę wyrabiać ciasto. Ciasto ma być elastyczne i podobne do ciasta pierogowego. Kulę ciasta długo zagniatać i od czasu do czasu obijać wałkiem lub uderzać nią o stolnicę. Pełna swoboda w wyrażaniu emocji i ekspresji
Gotowe ciasto przykryć miseczką i zostawić na 15-20 minut, żeby odpoczęło. Następnie odkrawać małe kawałki z kuli ciasta, cieniutko wałkować, ciąć na podłużne paski. Każdy pasek przecinać na środku i wywijać chrust do środka. Stopić smalec, dodać olej i rozgrzać. Smażyć faworki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron a potem odkładać na papierowy ręcznik, aby odciekły. Przed podaniem posypywać cukrem pudrem.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/02/bic-czy-nie-bic-faworki