ßßß Cookit - przepis na Galareta drobiowa z dodatkiem dyni

Galareta drobiowa z dodatkiem dyni

nazwa

Wykonanie

Dlaczego moje dynie olbrzymki nie chcą się zamienić w piękna karocę…albo lepiej w jakiegoś „wypasionego” mercedesa?
Udaje mi się jedynie zamienić je w smaczne dania – no cóż…to i tak powód do radości:)
Ponieważ rozkroiłam kolejna dynię postanowiłam nieco poeksperymentować i tym razem dodałam kawałek do galarety drobiowej. Wyszła bardzo delikatna a dynia uatrakcyjniła jej smak. Pomysł zaliczam do udanych.
Składniki:
3 udka z kurczaka( ok. 1 kg),
1 cebula,
1 marchew,
1 por( biała część),
40dkg surowej dyni,
6 łyżeczek żelatyny,
sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie:
Kurczaka umyć. Zalać około dwoma litrami wody i gotować. Dodać do wody obraną cebulę oraz oskrobaną marchewkę a następnie posolić. Gotować do miękkości mięsa.
W tym czasie oskrobać dynię i pokroić w drobną kostkę. Wyjąć mięso z wywaru. Przestudzić, obrać z kości i pokroić. Wywar( powinno zostać po wygotowaniu trochę powyżej litra) przecedzić. Do wywaru wrzucić dynię i drobno posiekanego pora- gotować razem około 15 minut- uważać , żeby dynia się nie rozgotowała.
Odlać szklankę wrzącego wywaru i rozpuścić w nim żelatynę. Wyjąć łyżką cedzakową dynię i rozłożyć do małych salaterek . Popieprzyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na dyni ułożyć kurczaka. Połączyć rozpuszczoną żelatynę z wywarem i dopełnić salaterki. Ostudzić a potem przełożyć do lodówki i schłodzić.
Kiedy się zetnie odwracać salaterki i wykładać na talerze. Podawać np. z dodatkiem białego octu winnego lub sokiem z cytryny.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/02/galareta-drobiowa-z-dodatkiem-dyni