Wykonanie
Dlaczego moje
dynie olbrzymki nie chcą się zamienić w piękna karocę…albo lepiej w jakiegoś „wypasionego” mercedesa?Udaje mi się jedynie zamienić je w smaczne dania – no cóż…to i tak powód do radości:)Ponieważ rozkroiłam kolejna
dynię postanowiłam nieco poeksperymentować i tym razem dodałam kawałek do galarety drobiowej. Wyszła bardzo delikatna a
dynia uatrakcyjniła jej smak. Pomysł zaliczam do udanych.
Składniki:3
udka z kurczaka( ok. 1 kg),1
cebula,1
marchew,1
por( biała część),40dkg surowej dyni,6 łyżeczek
żelatyny,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie:
Kurczaka umyć. Zalać około dwoma litrami
wody i gotować. Dodać do
wody obraną
cebulę oraz oskrobaną
marchewkę a następnie posolić. Gotować do miękkości
mięsa.W tym czasie oskrobać
dynię i pokroić w drobną kostkę. Wyjąć
mięso z
wywaru. Przestudzić, obrać z kości i pokroić.
Wywar( powinno zostać po wygotowaniu trochę powyżej litra) przecedzić. Do
wywaru wrzucić
dynię i drobno posiekanego
pora- gotować razem około 15 minut- uważać , żeby
dynia się nie rozgotowała.Odlać szklankę wrzącego
wywaru i rozpuścić w nim
żelatynę. Wyjąć łyżką cedzakową
dynię i rozłożyć do małych salaterek . Popieprzyć świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Na dyni ułożyć
kurczaka. Połączyć rozpuszczoną
żelatynę z
wywarem i dopełnić salaterki. Ostudzić a
potem przełożyć do lodówki i schłodzić.Kiedy się zetnie odwracać salaterki i wykładać na talerze. Podawać np. z dodatkiem
białego octu winnego lub
sokiem z cytryny.