ßßß
Scroll down fo r recipe in English(18 choinek)Przygotowanie ok. 1 , 5 hSkładniki:4 białka ze średnich jajek100g cukru drobnoziarnistego100 g cukru pudru1/4 łyżeczki proszku do pieczeniazielony barwnik spożywczyjadalne posypki w kształcie gwiazdekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 100 oC. Wyłóż papierem do pieczenia dwie duże blaszki.Umieść białka w misce miksera i ubijaj na średniej prędkości przez około 3 minuty, aż piana zacznie sztywnieć.W tym momencie dodaj łyżkę cukru pudru i ubijaj dalej przez 2-3 sekundy, następnie dodaj łyżkę cukru i ubijaj kolejne 2-3 sekundy. Powtarzaj te czynności do wyczerpania cukrów.Do piany dodaj teraz proszek do pieczenia i zielony barwnik spożywczy (możesz dodać barwnik później oddzielnie jak chcesz otrzymać drzewka w różnych kolorach). Ubijaj pianę dalej aż stanie się sztywna i błyszcząca, około 4-5 minut.Napełnij białkami rękaw cukierniczy wyposażony w końcówkę z otworem gwiazdkowym o średnicy. Wyciśnij bezę na kształt choinki na przygotowane blaszki i posyp ewentualnymi posypkami.Piecz w temperaturze 100 OC przez 60-90 minut (w zależności od wielkości choinek) , po wyjęciu odstaw do ostygnięcia na kratce.Posyp cukrem pudrem i ewentualnymi posypkami i podawaj.Smacznego!
English versionChristmas tree meringues(18 meringues),Prep:1 , 5 hIngredients:4 medium egg whites100g icing sugar100g granulated sugar1/4 tsp cream of tartargreen food colouringsprinkles, to decoratePreparation:Preheat the oven to 100 oC. Line two baking sheets with baking parchment.Place the egg whites with a stand mixer, on medium, and whisk for about 3 minutes until the egg white starts to stiffen.Add a tablespoon of icing sugar and whisk for 2-3 seconds. Add a tablespoon sugar and whisk for 2-3 seconds. Repeat adding the icing and sugar until all combined.Add the cream of tartar and the green food colouring. Add more colouring until you get the colour you would like. Whisk until the egg whites are glossy and form stiff peaks, about 4-5 minutes.Fill a piping bag fitted with a 1cm star nozzle with the meringue. Pipe the meringue in a swirl shape onto the baking parchment. Scatter any sprinkle decorations over the meringue swirls.Bake at 100 oCC for 60-90 minutes.mAllow the meringues to cool on a wire rack.Decorate with icing sugar and stars.Enjoy!
Share the post "Świąteczne choinki bezowe / Christmas tree meringues"


