Wykonanie
Share the post "Świąteczne choinki
bezowe / Christmas tree meringues"Dziś przedstawiam urocze i niezwykle łatwe w przygotowaniu świąteczne choinki dla wszystkich amatorów
bezyPoprzez dodanie do
białek barwnika spożywczego przypominają świąteczne drzewko, dzięki
czemu doskonale będą prezentowały się na świątecznym
stole. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.
Scroll down fo r recipe in English(18 choinek)Przygotowanie ok. 1 , 5 hSkładniki:4
białka ze średnich
jajek100g
cukru drobnoziarnistego100 g
cukru pudru1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniazielony
barwnik spożywczyjadalne posypki w kształcie gwiazdekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 100 oC. Wyłóż papierem do pieczenia dwie duże blaszki.Umieść
białka w misce miksera i ubijaj na średniej prędkości przez około 3 minuty, aż piana zacznie sztywnieć.W tym momencie dodaj łyżkę
cukru pudru i ubijaj dalej przez 2-3 sekundy, następnie dodaj łyżkę
cukru i ubijaj kolejne 2-3 sekundy. Powtarzaj te czynności do wyczerpania
cukrów.Do piany dodaj teraz
proszek do pieczenia i zielony
barwnik spożywczy (możesz dodać barwnik później oddzielnie jak chcesz otrzymać drzewka w różnych kolorach). Ubijaj pianę dalej aż stanie się sztywna i błyszcząca, około 4-5 minut.Napełnij
białkami rękaw cukierniczy wyposażony w końcówkę z otworem gwiazdkowym o średnicy. Wyciśnij
bezę na kształt choinki na przygotowane blaszki i posyp ewentualnymi posypkami.Piecz w temperaturze 100 OC przez 60-90 minut (w zależności od wielkości choinek) , po wyjęciu odstaw do ostygnięcia na kratce.Posyp
cukrem pudrem i ewentualnymi posypkami i podawaj.Smacznego!
English versionChristmas tree meringues(18 meringues),Prep:1 , 5 hIngredients:4 medium egg whites100g icing sugar100g granulated sugar1/4 tsp cream of
tartargreen food colouringsprinkles, to decoratePreparation:Preheat the oven to 100 oC.
Line two baking sheets with baking parchment.Place the egg whites with a stand mixer, on medium, and
whisk for about 3 minutes until the egg white starts to stiffen.Add a tablespoon of icing sugar and
whisk for 2-3 seconds. Add a tablespoon sugar and
whisk for 2-3 seconds. Repeat adding the icing and sugar until all combined.Add the cream of
tartar and the green food colouring. Add
more colouring until you get the colour you would like.
Whisk until the egg whites are glossy and form stiff peaks, about 4-5 minutes.Fill a piping bag fitted with a 1cm star nozzle with the meringue. Pipe the meringue in a swirl shape onto the baking parchment. Scatter any sprinkle decorations over the meringue swirls.Bake at 100 oCC for 60-90 minutes.mAllow the meringues to cool on a
wire rack.Decorate with icing sugar and stars.Enjoy!
Share the post "Świąteczne choinki
bezowe / Christmas tree meringues"